Geen vergunning voor OB&D stort in Ronse

Geen vergunning voor OB&D stort in Ronse

Foto: Peter Malaise

Ronse / Maarkedal - De omgevingsvergunning voor de exploitatie van een monostortplaats in Ronse blijft geweigerd. Dat besliste Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vandaag. De minister verklaart het beroep van de aanvrager, OB&D NV, tegen de weigering van diens vergunning door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen ongegrond.

Het monostortplaats, in de schaduw van het Muziekbos in Ronse, kent al een lange en bewogen voorgeschiedenis. De vroegere zandgroeve telt nog één stortvak waar OB&D graag niet-reinigbare gronden wil storten. Thans heeft het bedrijf een stedenbouwkundige vergunning uit 2007 die ander stortmateriaal wél toelaat. De provincie Oost-Vlaanderen weigerde de vergunning op 4 april 2019. De aanvrager ging in beroep, waardoor de minister een beslissing diende te nemen. “De aangevraagde activiteit is in strijd met de verleende stedenbouwkundige vergunning van 2007, omdat het gaat om ander stortafval" laat de minister weten. "De aanvrager moet bovendien het natuurontwikkelingsplan uit 2007 mogelijk maken, zijnde de aanplant van een bos op het afgewerkt gebied. Omdat het stortvak overlapt met de zones die dienen voor natuurontwikkeling, is de aanvraag niet vergunbaar. Van een aanvraag om het natuurontwikkelingsplan te herzien is momenteel geen sprake." 

Ronsese N-VA-fractieleider David Vandekerkhove spreekt over een overwinning voor alle buurtbewoners, ook zijn partijgenoot de Maarkedalse burgemeester Joris Nachtergaele is tevreden met de weigering.

Morgen meer in Het Nieuwsblad.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio