Negen soldaten in gecamoefleerde schuilkelder tijdens inval

Amerikaanse bezoekt schuilplaats van haar vader

Amerikaanse bezoekt schuilplaats van haar vader

De toegang tot de schuilkelder, waarover een hondenhok geplaatst werd bij gevaar voor een mogelijke inval van de Duitsers. Uiteraard zaten de gevluchte militairen in de schuilkelder ONDER het hondenhok... Foto: ppg

Geetbets - De Amerikaanse Vanelle Peterson bracht een bezoek aan de plaats waar haar vader Cobern verstoken gehouden werd na de crash van zijn vliegtuig in 1944. Een hondenhok met Duitse herdershond bovenop de schuilkelder misleidde de binnengevallen SS.

Door ingrepen van derden bevatten de artikels over het bezoek van Vanelle Peterson aan de schuilplaats (schuilkelder) van haar vader (in de krant en op de site) foute informatie. Hieronder het correcte relaas (ppg)

De Amerikaanse Vanelle Peterson verbleef twee dagen in Geetbets. Vanelle is de dochter van Cobern Peterson (1913-2008), de rechter flankschutter van de B 24 Liberator 'Lilly Marlene - You can't take it with you ', die op 20 juli 1944 door de Duitse luchtafweer van Aken beschoten werd en in de buurt van Koersel crashte.

"De 9-koppige bemanning verliet het vliegtuig met een parachute", vertelt geschiedkundige en auteur Guy Leus. "Zes bemanningsleden, onder wie Cobern Peterson, werden in Geetbets verstoken voor de Duitse bezetter. Twee vliegeniers werden bij hun landing krijgsgevangen genomen en één verloor het leven daar zijn parachute niet openging. Cobern Peterson hield zich, samen met Knee en Medley, verstoken bij Charles Busselen en Anna Lambrechts aan de Overbeekstraat in Geetbets. Twee hielden zich schuil bij de familie Vanderseypen aan de Hulsbeekstraat en één bij de familie Borgers, eveneens aan de Hulsbeekstraat."

De dochter van Charles Busselen, Daisy en haar echtgenoot Roland, begeleidden Vanelle Peterson tijdens haar bezoek aan Geetbets. Dat bezoek kwam er dankzij Rudy Kenis uit De Panne, die zich al jaren bezighoudt met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Vooraleer de Amerikaanse gaste naar de schuilkelder in de Overbeekstraat trok, ontving burgemeester Jo Roggen (Open VLD) haar in het gemeentehuis. Auteur Lisette Wouters, schetste op haar beurt het verhaal van Cobern Peterson, wat voor tranen zorgde bij Vanelle en Daisy Busselen, die elkaar geregeld in de armen vielen.

"Toen Cobern Peterson zich onder meer met sergeant Knee schuilhield bij mijn ouders, was mijn moeder zwanger", vertelt Daisy. "Mijn voornaam heb ik aan sergeant Knee te danken, die zelf een dochter had die Daisy heette. Hij vroeg mijn ouders mij Daisy te noemen, zo ik bij de geboorte een meisje zou zijn."

De ontvangst op het gemeentehuis werd afgerond met een bezoek aan een door Guy Leus opgebouwde tentoonstelling over het verblijf van Cobern Peterson in Geetbets. Nadien trok het gezelschap naar de Overbeekstraat, waar de militairen destijds verbleven in een schuilkelder van 3 bij 4 m groot, met een hoogte van 2 m, achter de woning van de familie Busselen. Momenteel wordt die gewezen hoeve uit 1849 gerestaureerd door de familie Willem Kenis. De schuilkelder werd bewaard als oorlogssymbool en teken van verzet tegen de Duitse bezetter.

"Ik ben de ouders van Daisy erg dankbaar voor het redden van mijn vaders leven", zei Vanelle Peterson ontroerd. "Wat wist de bevolking toen over zijn verblijf, wat weten de mensen nu over heel het gebeuren? Ondanks alle hulp werden hij en zijn makkers toch verraden, maar niet gevonden. Is het bekend wie hen verraadde?"

Volgens Guy Leus zweeg de bevolking heel goed destijds. Ook Joden leefden ondergedoken in Geetbets. Wellicht infiltreerden Duitsers in de vluchtlijn en kwamen ze Cobern Peterson op het spoor. Gelukkig misleidde een hondenhok met een fel tekeer gaande Duitse herdershond, bovenop de toegang naar de ondergrondse schuilkelder, de Duitse SS tijdens een grote inval.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio