"Fietspad in dezelfde kleur als het wegdek is gevaarlijk, zeker wanneer het fietspad niet hoger ligt dan het wegdek"

De Diestsestraat in Kortenaken met fietspaden en wegdek in hetzelfde betongrijs. De fietspaden liggen deels hoger dan het wegdek, maar ook deels even hoog als het wegdek. Foto: Paul Pans

Geetbets / Kortenaken - In Kortenaken werden nieuwe fietspaden aangelegd langs de Diestsestraat, in dezelfde 'betonkleur' als het nieuwe wegdek. CD&V-fractieleider én verkeersdeskundige Kristof Mollu vindt dit gevaarlijk. In de Biesemstraat in de Rummense deelgemeente Geetbets worden 29 mei ook nieuwe fietspaden aangelegd in dezelfde kleur als het nieuwe wegdek (betongrijs), dat van 12 tot 15 juni zal gelegd worden. De bewoners van de straat vinden dat gevaarlijk, maar net als in Kortenaken wordt 'de toestand' van voor de werken (fietspaden en wegdek in dezelfde kleur) behouden of heraangelegd. Een fietspad in rode beton is duurder. Die kosten neemt bouwheer Aquafin niet voor zijn rekening. Bijgevolg draait de gemeente daar voor op.

"Vooral de combinatie van aanliggende, niet verhoogde fietspaden in dezelfde betonkleur zijn gevaarlijk", zegt Mollu. "Door ze op sommige stukken aanliggend en niet verhoogd in dezelfde kleur uit te voeren is er helemaal geen contrast en oogt de weg breder. Er is zelfs geen tussenliggende afwateringsgoot in een andere kleur of materiaal. Bij een verhoogd fietspad is er wel wat contrast aanwezig. Ook het stuk met de brede gracht is gevaarlijk omdat het fietspad daar volledig gelijk met de weg ligt."

Schepen van Openbare Werken Betty Geysenbergs (Open VLD) vindt de opmerkingen van Kristof Mollu voorbarig. "CD&V is weer voorbarig", zegt Geysenbergs. "De werken zijn nog niet eens ten einde en ze leveren al commentaar over de aanleg van het fietspad in de Diestsestraat in Kortenaken. De aannemer heeft het fietspad heraangelegd zoals het voordien lag, gelijk met de weg om de afwatering van het wegdek beter te geleiden. Dit in opdracht van het studiebureau Sweco die de plannen getekend heeft. De belijning van dit fietspad staat nog op de planning zodat de afscheiding met de weg beter zichtbaar wordt." 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio