Paul Kempeneers schrijft boek over buurdorpen Neerlinter, Drieslinter en Ransberg

Linter / Kortenaken - Met 'Neerlinter, Drieslinter en Ransberg' bezorgt dokter Paul Kempeneers de lezer een boeiende geschied- en plaatsnaamkundige studie. "Tot het dorp Neerlinter hoorden vroeger ook de drie Driesen", zegt Paul Kempeneers. "Deze wijken kregen in 1911 samen de naam Drieslinter. Neerlinter omvatte ook de wijk Ransberg, bij de fusie van 1977 toegevoegd aan Kortenaken."

Eerst bespreekt de auteur in het boek de nederzettingsnaam Linter die teruggaat tot de pre-Germaanse tijd. De geografie komt aan bod bij de beschrijving van de waterlopen zoals Velpe, Roer, Braambeek, Vliet en 's-Hertogengracht, naast namen van hoogten en laagten zoals Hulsberg, Ransberg en Tomme. Kempeneers situeert exact op kaarten verdwenen bossen: Barberendaalbos, Galgenbos, Kabbeekbos, hagen als Kwekhaag en Schildhaag, namen met hof zoals het verdwenen Schuttershof.

Naast de kroniek van de drie kerken, de kapellen en de pastorieën vertelt Kempeneers over de grote pachthoven, molens, kastelen en het ingewikkelde wegennet. Genealogische weetjes, verzameld uit schepengriffies, testamenten, aanstelling van de schoolmeester, rampen en rekeningen van de chirurgijn, werpen een licht op de samenstelling van de Linterse families in vroeger tijden. Een uitgebreide bibliografie, historische documenten, 26 plattegronden, 27 foto's en een klapper maken van het boek een waardevol naslagwerk.

'Neerlinter, Drieslinter en Ransberg' telt 172 pagina's in een 23 bij 15 cm-formaat. Het boek kost 16 euro (+ 4 euro verzendingskosten) en is te verkrijgen via www.kempeneers.org., 016-81.37.28 of in de Leuvensestraat 45, 3300 Tienen.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio