Ook Yannick Broos verduidelijkt zijn eerdere alarmkreet op Facebook

SP.A-raadslid Marina Jonckers: “Ik houd een heel naar gevoel over aan de campagnevoering en de coalitievorming”

Kortenaken - Verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen SP.A werd door CD&V en N-VA beloond met een schepenzetel voor de duur van zes jaar. Het ongenoegen bij een groot gedeelte van de bevolking dat de partij met de meeste zetels (Open VLD) en de lijsttrekker met de meeste voorkeurstemmen (André Alles, Open VLD, 1.220 voorkeurstemmen) niet aan de bak komen is opmerkelijk, maar goed te begrijpen. Maar ook bij verliezer/overwinnaar SP.A heerst geen echte vreugde, zijn kandidaten misnoegd, niet alleen over de coalitievorming, maar ook over communicatie en campagnevoering binnen de eigen partij.

“De manier waarop een en ander gelopen is tijdens de campagne en de coalitievorming… daar houd ik een heel naar gevoel aan over”, zegt SP.A-raadslid Marina Jonckers. “Ik voel me bekocht en bedrogen, maar het was niet de bedoeling om dat zo op Facebook te zetten. Daarom heb ik geschreven dat ik waarden, normen en principes zeer belangrijk vind en dat mijn beslissing SP.A Kortenaken te verlaten, daarop is gebaseerd. Waarden, normen en principes…Daar gaat het in dit geval over.”

“Iedereen op gelijke voet behandelen, het nakomen van afspraken en vooral een eerlijke communicatie naar iedereen van de groep en geen informatie achterhouden voor bepaalde leden van de ploeg.  Ik ben een vrouw die normen, waarden en principes hoog in het vaandel draagt ... en als ze binnen onze ploeg daar hun voeten aan vegen dan kan ik daar niet langer deel van uitmaken.”

“Op het einde van de rit blijkt dat afspraken die gemaakt waren in verband met ‘campagnevoeren’  niet door iedereen zijn nageleefd…  Dat is heel jammer, maar ik was waarschijnlijk te naïef in om te geloven dat iedereen zich aan de afspraken zou houden.”

"En inderdaad… er is niets gecommuniceerd over het voorakkoord dat blijkbaar al heel lang een feit was. Dit staat los van het feit of we nu wel of niet voorstander zouden zijn om met de ene of de andere partij een coalitie te vormen. Het gaat om het principe dat je met de ploeg daarover eerlijk communiceert en de kandidaten niet voor voldongen feiten stelt.  Ikzelf ben tijdens de campagne aangesproken over vermeende voorakkoorden (alle mogelijke scenario’s zijn ter sprake gekomen) en ik heb steeds tegen de mensen moeten zeggen dat ik van niks wist… en ik wist ook van niks.  Nu zullen deze mensen natuurlijk zeggen dat ik een leugenaar ben.”

“Het ontslag van Marina Jonckers en mij bij SP.A Kortenaken is gebaseerd op de normen en waarden waar onze partij voor moet staan”, zegt Yannick Broos, SP.A-kandidaat. “Als socialist kan ik mijzelf niet vereenzelvigen in een coalitie met het ‘rechtse’ N-VA.”

“Mijn eerste woorden op Facebook Als je groot wil zijn in een overwinning, moet je dat ook kunnen zijn bij een nederlaag, slaan op het feit dat je als verliezer van de verkiezingen geen scherprechter had mogen spelen in de coalitievorming. Je had je nederig moeten opstellen en zes jaar keihard moeten werken vanuit de oppositie, hoe jammer dat ook mag zijn.”

"Uiteraard ben ik ook met mijn persoonlijk resultaat niet tevreden, maar verhoudingsgewijs met andere partijen en kandidaten die reeds langer in de politiek zitten, valt het op zich nog mee, ondanks dat ik laatste opvolger was.”

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio