Open VLD belooft constructief maar keihard oppositie te voeren en weerlegt uitingen van partijvoorzitters

Kortenaken - Open VLD reageert op eerder geuite stellingen van de voorzitters van CD&V, N-VA en SP.A, de drie partijen die de nieuwe coalitie in Kortenaken vormen vanaf 2019.

“Onze partij moest alle commotie omtrent de verkiezingen even op een rijtje zetten. De voorzitters van de nieuwe coalitie halen naar ons uit, precies of er viel met ons niet te praten”, steekt André Alles van wal. “Onze partij kan iedereen recht in de ogen kijken en kan met een gerust hart zeggen: wij willen met iedereen praten.”

Voorzitter Patrick Vlayen weerlegt de feiten, geschetst door CD&V-voorzitter Wim Roels: “In 2013 werd Open VLD meerdere keren benaderd door CD&V. Uiteindelijk gingen wij pas in 2016 op hun uitnodiging in. Die ontmoeting vond toen in Kortenaken plaats bij één van de kopstukken thuis.” Dat gesprek verliep volgens Vlayen normaal en ging over het beleid, de visie en de toekomst van de gemeente. “Wij lieten duidelijk verstaan dat we geen oude koeien meer uit de gracht zouden halen. Datzelfde klonk ook uit hun mond. Ik betreur dat men de feiten nu omdraait.”  André Alles vult aan "dat CD&V het uiteindelijk niet zag zitten om te praten omdat zij het niet hebben voor één van de Open VLD-kandidaten." “Moest deze persoon niet op onze lijst staan, dan was er geen enkel probleem, werd er mij gezegd door een bestuurslid.”

Wat SP.A betreft kan André Alles bevestigen dat haar voorzitter Peter Van Hoof één keer toenadering zocht. “Ik heb op hun vraag om een 'babbel' geantwoord dat het geen enkel probleem is. Alleen heeft SP.A nooit meer gereageerd.”
Patrick Vlayen vindt dan ook dat het makkelijk is om te zeggen dat de socialisten geen respect kregen, terwijl er nooit een gesprek gevoerd is.

Open VLD is nog het meest ontgoocheld in de houding van N-VA. Voorzitter Guy Vandenbergh beweert tijdens gesprekken “ernstige pijnpunten” op tafel gelegd te hebben. Patrick Vlayen: “Ik vraag me af – zonder de vermoorde onschuld te spelen – wat Vandenbergh hiermee bedoelt? Wij hebben inderdaad drie keer samengezeten om te praten. De coalitie zou kunnen standhouden mits er 11 zetels zouden behaald worden. Dat laatste hebben ze zelfs schematisch op papier gezet. Wij stellen vandaag enkel vast dat het voorakkoord al lang getekend was, terwijl men nog met ons sprak. Vorige week zondag kort voor de middag werd een voorakkoord nog altijd ontkend door N-VA. Men durfde het toen zelfs niet vlakaf in ons gezicht te zeggen.”

"Ons beleid en ons werk van de afgelopen zes jaar werd door de kiezer bedankt met een extra zetel. Dat hadden de drie andere partijen niet verwacht. Open VLD kan met opgeheven hoofd constructief maar keihard oppositie voeren en dit in het belang van alle inwoners", aldus de woordvoerders van Open VLD.

De moeilijke relatie tussen liberalen en christendemocraten in Kortenaken is een oud zeer. Door de decennia heen wisselden blauwe en oranje burgemeesters elkaar af. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio