Guy Janssens uit Kersbeek-Miskom wint de prijs 'Vlaamse Tuinaannemer 2018'

Guy Janssens uit Kersbeek-Miskom wint de prijs 'Vlaamse Tuinaannemer 2018'

Het bekroonde tuinontwerp van Guy Janssens in Sint-Truiden. Foto: if

Kortenaken - De laureaten van de wedstrijd ‘De Vlaamse tuinaannemer 2018‘, uitgeroepen door een professionele jury van tuinexperten, werden gehuldigd. In de categorie tuinprojecten tot 250 m² behaalde Guy Janssens goud met 'Een eeuwenoud pareltje in de stad', gelegen in Sint-Truiden. In die categorie werden 14 ontwerpen ingediend.

"Tuinaannemer Guy Janssens kreeg de kans om de ommuurde binnentuin van een zestiende-eeuws huis in vakwerkbouw in een ‘nieuw’ kleedje te steken", zegt het wedstrijdverslag. "In samenspraak met de eigenaar kon hij dat realiseren vooraleer de woning volledig was gerestaureerd. Dat de tuin omgeven is door hoge muren en enkel bereikbaar via het middeleeuwse pand maande Guy aan tot enige voorzichtigheid tijdens de werkzaamheden. Ook bij de voorbereidende grondwerken toonde hij zich als goede huisvader door de afgegraven grond niet te laten afvoeren, maar te stockeren in containers voor later archeologisch onderzoek."

"De achtertuin ligt half verzonken tegen de woning aan. Op het gelijkvloerse niveau legde Guy een terras in granieten megategels op tegeldragers. De minder charmante hoge bakstenen gevel van de buren verborg hij deels achter enkele leiperen. Aan hun voet nestelen zich de intens blauwe bloemen van kattenkruid. Waar ooit de oorspronkelijke trap naar de hogergelegen achtertuin stond, plaatste Guy een moderne metalen trap. Van daaruit legde hij een grindpad in een sierlijke boog naar een oude, geknotte plataan."

"Brede buxuswolken en lage siergrassen zijn er de groene metgezellen langs het pad. In het voorjaar steken goudgele narcissen de kop op tussen de siergrassen. Enkele maanden later wor- den ze in hun bloei afgelost door IJslandse papavers.Tot de late zomer tooien deze vaste planten zich met een mengelmoes van witte, gele tot dieporanje bloemen die een lichte geur verspreiden. De blikvanger van deze tuin is een uitgestrekte verhoogde waterpartij met overloop. De zijkanten van het opstaande filtergedeelte werkte Guy zorgvuldig af met steenstrips. Via een waterval loopt het gezuiverde water terug naar de slanke waterpartij. Het water zorgt voor enige verkoeling en brengt leven in de beslotenheid van de tuin."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio