Laattijdige eedaflegging burgemeesters door klachten bij Raad voor Verkiezingsbetwistingen

Geetbets / Kortenaken - In het Provinciehuis in Leuven legden vrijdagvoormiddag Jo Roggen (Open VLD) en Stefaan Devos (CD&V) de eed af als burgemeester van respectievelijk Geetbets en buurgemeente Kortenaken. De eedaflegging van beide burgemeesters werd uitgesteld door twee klachten bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

DNA-kandidaat Pierre Lassaut stelde het correcte verloop van de elektronisch gehouden verkiezingen in Geetbets in vraag, terwijl Open VLD Kortenaken aandrong op een hertelling. Beide klachten werden foor de Raad voor Verkieizngsbetwistingen ongegrond bevonden, waarop een datum vastgelegd kon worden voor de eedaflegging bij de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk Dewitte. Jo Roggen en Stefaan Devos hadden voor de eedaflegging een apart onderhoud met de gouverneur, een 'gesprek onder vier ogen', waarvan de inhoud niet uitlekte.

Nu Geetbets en Kortenaken een nieuwe burgemeester hebben - Jo Roggen volgt zich weliswaar zelf op en voor Stefaan Devos zat er een onderbreking van zes jaar op - kunnen de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd worden. In Geetbets vindt die installatievergadering dinsdag 22 januari om 20 uur plaats, in Kortenaken op vrijdag 25 januari, eveneens om 20 uur.

Naast Jo Roggen en Stefaan Devos legde ook Michel Doomst (CD&V) de eed af. Hij is de 'nieuwe' burgemeester van Gooik, een mandaat dat hij sinds 1989 uitoefent..
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio