Auteur Lisette Wouters levert knap werk

Nieuw boek over Linter gaat op de religieuze toer

Heemkunde Linter met in het midden en gezeten, auteur Lisette Wouters. Foto: Paul Pans

Linter / Geetbets / Kortenaken - Met de uitgave van het nieuwe boek 'Linter en zijn religieus erfgoed door de eeuwen heen' realiseerde de Heemkundige Kring Linter een naslagwerk over een belangrijk stuk geschiedenis van de gemeente Linter, meer bepaald het religieuze leven. Doel is de erfenis van de Linterse voorouders niet verloren te laten gaan.

"Tot in 2001 werd de herderlijke zorg voor een parochie toevertrouwd aan één pastoor", vertelt auteur Lisette Wouters, afkomstig uit Geetbets en inwoonster van Ransber. "Soms was er naast de pastoor ook nog een onderpastoor werkzaam. Liefst 280 pastoors en onderpastoors spanden zich als bedienaars van de eredienst in voor het welzijn en de zielenzorg van hun parochianen."

Iedere generatie maakt een evolutie door. Ook de Kerk ontsnapte daar niet aan en moest zich aanpassen. "Het gebrek aan priesters en de terugloop van de kerkgangers heeft de Kerk ertoe aangezet naar grotere federaties over te gaan. Zo kennen we in Linter sedert 2001 de parochiefederaties met aan het hoofd de federatiepastoor, verantwoordelijk voor een groep van parochies."

Het nieuwe boek brengt ook een overzicht van de 126 dorpelingen uit de zeven deelgemeenten van Linter, die vanuit hun parochies als pastoor, pater of broeder hun roeping beleefden in een andere parochie, een abdij of een kloostergemeenschap, als missionaris in landen als Congo, China, Brazilië en Pakistan. Het lijvige boek telt 420 pagina's, kost 30 euro en is gedocumenteerd met 130 gedenkprentjes en meer dan 300 foto's.

Meer info: lisette.wouters4@telenet.be of 0477-30.03.49.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio