Gelbergen acht dagen lang het walhalla voor kermisvierders

Authentieke spiegeltent en gevarieerd programma sleutelformule voor kermissucces

Authentieke spiegeltent en gevarieerd programma sleutelformule voor kermissucces

Het bestuur van vzw Gelbergse Vrienden. Foto: Paul Pans

Kortenaken - De vzw Gelbergse Vrienden kent veel succes met het organiseren van een jaarlijkse kermis in en rond een spiegeltent in het gehucht Gelbergen. Vandaag begint de 32ste editie, na een heropstart in 1988. Gisterenavond werden de vrijwilligers gehuldigd.

De jaarlijkse kermis in de gehuchten Gelbergen en Dries zijn wijd en zijd bekend. Het sterke wapen van beide verenigingen is het concept: een uitgebreid programma, met voor ieder wat wils, aanbieden in en om een spiegeltent. "De spiegeltent waarvan wij gebruik maken is nog een authentieke", zegt vzw-voorzitter Rudi Hognoul, die niet alleen fier is over de authentiteit van de spiegeltent, maar ook over de verenigingsvlag van 'De Vereenige Vriende Hoeleden' uit 1891, de oorspronkelijke organisator van Gelbergen kermis en voorloper van vzw Gelbergse Vrienden.

"In 1969 vond de laatste kermis plaats, oude stijl. Robert Dewil, jarenlang bestuurslid en een van de bezielers van Gelbergen kermis, brak in die jaren tot twee keer toe het wereldrecord orgel spelen en bracht het op 62 uren. Zijn record kon spijtig genoeg Gelbergen kermis niet overeind houden wegens gebrek aan voldoende vrijwilligers." Maar het tij keerde en na het wegvallen van Herrebeek kermis groeide bij meerdere inwoners van Gelbergen het verlangen naar een heropstart van de lokale kermis in 1988. "Nu zijn we toe aan onze tweeëndertigste editie", vervolgt Rudi Hognoul.

"Op onze eerste affiche stonden Bobby Prins en Conny & Danny Fabry. Dat was zo'n gigantisch succes dat we twee jaar na mekaar met dezelfde affiche een gigantische opbrengst van 320.000 Belgische franken hadden. Een geslaagde heropstart dus. We haalden daarop jaar na jaar topartiesten naar de tent, zoals K3 in hun beginperiode, Sandra Kim, vijf keer het bekende dansorkest Bobby Setter, drie keer Eddy Wally naastLuc Steeno, Dana Winner en zovele anderen."

De editie 2019 telt acht kermisdagen en start zaterdag 25 mei met een barbecue en aansluitend een optreden van 'De knappe Koppen'. Voorts staan wielerswedstrijden op het porgramma, een seniorenfeest, de Mirrorparty, een oldtimer motortreffen, een countrynamiddag, een Vlaamse Nacht met Bobby Prins, een Golden Oldiesparty, een optreden van Swoop en het accordeonduo Kriebel en Huksel. Tussendoor laat DJ Lodewijckx zich meermaals gelden.

Het afbranden van de opgebouwde spiegeltent in 1991, net voor het begin van de kermis, ligt nog steeds vers in het geheugen. "We zorgden voor een gewone tent als alternatief en de kermis kon dat jaar toch doorgaan", herinnert Rudi zich. De organisatoren doen er alles aan om de kermisweek zo veilig mogelijk te laten verlopen langs de drukke weg die Kortenaken met Hoeleden verbindt. Ook zorgen ze voor 300 parkeerplaatsen in de buurt. Een inspanning is nooit teveel om mensen plezier te laten beleven tot in de vroege uurtjes. Om de vele vrijwilligers en Robert Dewil te danken voor hun jarenlange inzet, kregen ze gisterenavond een buffet aangeboden door het bestuur, wat 'erg gesmaakt' werd.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio