Probleem in heel wat Hagelandse gemeenten

Weidedieren kunnen zelfs bij 40 graden geen greintje beschutting of schaduw vinden

Een weide in het Hageland op 25 juli 2019....De thermometer wijst 40,3 graden aan in de schaduw....maar die schaduw ontbreekt voor de dieren....in de zon bedraagt de temperatuur meer dan 50 graden.... Foto: Paul Pans

Linter / Geetbets / Kortenaken - Op 8 augustus 2018 klaagden we in een artikel het gebrek aan schaduw en schuilmogelijkheden voor dieren in weiden aan tijdens periodes van extreme hitte. Een bezoek aan dezelfde locaties leert ons dat er geen moer veranderd is.

Dieren die op een weide gehouden worden, moeten volgens artikel 4 van de Dierenwelzijnswet kunnen beschikken over een schuilplaats tegen de hitte. Dat bevestigde Michaël Devoldere, kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), begin augustus 2018. "Burgers die zich zorgen maken over verwaarloosde dieren, kunnen dit melden. Een gemeente kan geen regels uitschrijven over schuilplekken tegen de hitte, maar kan er wel voor kiezen de lokale politie extra te laten uitkijken en overtreders te verbaliseren op basis van de Dierenwelzijnswet."  Volgens Barbara Houben, inspecteur van de zone Hageland en auteur van een boek over dierenwelzijn, moet de eigenaar zijn dieren op stal moet zetten wanneer er geen afdoende natuurlijke beschutting of schuilhok is.

"Als wij merken dat er gebrek aan beschutting is voor dieren in weiden, wordt de politie ingeschakeld", zegt de Linterse burgemeester Marc Wijnants (CD&V) opnieuw. "De problematiek staat in het politiereglement van de stad Zoutleeuw uitvoerig beschreven", vult Boudewijn Herbots (CD&V), burgemeester van Zoutleeuw aan. "Er moet afdoende schaduw en beschutting zijn voor dieren in weiden. Anders moet de eigenaar zijn dieren 's middags weghalen", herhaalt burgemeester Jo Roggen (Open VLD) van Geetbets. "Indien ons info bereikt waarbij het dierenwelzijn in het gedrang komt, treden wij via politie Hageland onmiddellijk op", verzekert de Kortenakense burgemeester Stefaan Devos (CD&V) ons.

De inspectiedienst Dierenwelzijn kan controles uitvoeren. Volgens schepen van Dierenwelzijn Erik Soors (Open VLD, Geetbets) treedt de politie geregeld op bij overtredingen.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio