Test met Pitagone en aansluiten bij BE-Alert voor meer veiligheid

N-VA-raadslid Kevin Huybrechts bepleit het plaatsen van een ‘Pitagone’ bij grote evenementen. Dat is een mobiele barrière van het bedrijf Pitagone.

Paul Pans

“Volgend jaar wordt het systeem getest ter vervanging van de zandbakken”, zegt Kevin Huybrechts. “De mobiele barrière wordt gehuurd via de provincie aan 252 euro per week.” De Pitagone kun je flexibel inzetten. “De prijs liegt er niet om: 755 euro per module”, zegt burgemeester Jo Roggen (Open VLD): “Je hebt twaalf tot achttien units nodig als je één straat aan twee zijden wilt afsluiten. Dan spreken we nog niet over de zijstraten, want dan wordt het een veelvoud.”

“Daarenboven moet je bewaking in de buurt hebben, want Pitagones staan op wieltjes en zijn demonteerbaar. Ik denk dat zandbakken minder makkelijk verplaatst kunnen worden, tenzij je de Pitagones gaat verankeren.”

De gemeente sluit ook aan bij BE-Alert op vraag van N-VA. BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid de burgers kan verwittigen in noodsituaties. “Ik heb vorig jaar in de politiezone voorgesteld om aan te sluiten. Maar de zonechef zag dat toen niet zitten, omdat hij de eerste evaluatie wilde afwachten”, zegt burgemeester Roggen. “Ook dit jaar vroeg ik het. Binnen de zone zijn de meningen over BE-Alert verdeeld.” (ppg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus