Fort Liezele haalt opnieuw zeppelin neer

Fort Liezele haalt opnieuw zeppelin neer

Foto: RR

Puurs - Zaterdagnacht kun je in het Fort Liezele naar een boeiende nocturne: de enige dit jaar. Je krijgt er re-enactment te zien met onder meer het verhaal van het neerhalen van een zeppelin uit 1914.

Fort Liezele is het best bewaarde pantserfort van de Vesting Antwerpen. Het werd vanaf 1906 gebouwd door het Belgische leger, doorstond twee wereldoorlogen en is nu een vestingbouwkundige parel in een groene zone. Een bezoek aan Fort Liezele is altijd een rondreis in de tijd en dat zal zeker nu zaterdagnacht vanaf 21.30u het geval zijn.

"Vroeger deden we wel meerdere nocturnes per jaar, maar we doen er dit jaar maar eentje maar wel een zeer exclusieve", zegt Marc Van Riet van de vzw Fort Liezele.

De bezoekers krijgen oude petroleumlampen waarmee ze in het Fort op pad kunnen. Wie honger krijgt, mag zich te goed doen aan typische 'soep van den troep' of kan napraten in het soldatencafé, terwijl echte soldaten in aangepaste kledij de wacht houden.

Hoogtepunt moet echter een reconstructie worden van een bijzonder historisch feit. "Tijdens de nacht van 1 op 2 september 1914 werd een Duitse zeppelin beschoten en getroffen door artillerievuur vanuit Fort Liezele en wellicht ook vanuit Fort Bornem", zegt Van Riet. "De zeppelin zelf is volgens ons ergens in Grimbergen neergestort, achter de Duitse linies. De bezetter heeft dit wapenfeit heel lang verborgen gehouden omdat ze door het neerhalen van deze gigant gezichtsverlies leden: de zeppelin was immers onoverwinnelijk. Het is pas veel later dat het uitgelekt is dat de twee Klein-Brabantse forten dit luchtschip hebben kunnen neerhalen. Het is deze gebeurtenis die we terug tot leven brengen, tijdens een sfeervolle rondwandeling, weliswaar zonder een echte zeppelin (lacht)."

De toegangsprijs bedraagt 8 euro, voor kinderen tot 12 jaar 5 euro. Vooraf inschrijven is verplicht met vermelding van het aantal deelnemers. dat kan via de website van Fort Liezele zelf. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio