'Rombout Wordt Wijzer' in het verweer

Barent De Hont, samen met een sympathisant voor 'Rombout wordt Wijzer' Foto: FOTO INNERSPACE.BE

Mechelen - Na enkele rake klappen van het zogenaamde 'anti-leuzze' comité aan het adres van 'Rombout wordt wijzer' gaat Barent de Hont in de tegenaanval.

Net als alle andere leden van de vzw  'Rombout wordt wijzer' vindt Barent De Hont nog steeds dat de wijzerplaten van de Romboutstoren in ere moeten worden hersteld. De sociale netwerksites puilen uit van reacties, zowel pro als contra. Soms heel sereen, maar ook minder tactvolle verwijten circuleren op Facebook en Twitter. 'Net zoals onze vzw is het agentschap Onroerend Erfgoed verontwaardigd over de recente persconferentie van het comité 'Toren: JA - uurwerk: NEE'.', reageert Barent De Hont, 'Het positief advies voor de uurwijzerplaten is  in een unanieme beslissing dat verstrekt werd door alle 29 consultants van het agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert. Onze vzw 'Rombout Wordt Wijzer' heeft de correcte procedure gevolgd. Wij hebben de rode loper uitgerold voor de stad Mechelen om een ontwerper aan te stellen. Ik ben verontwaardigd dat de Mechelaars foutieve informatie krijgen aangereikt van de 'contra's'. '

Één euro per Mechelaar

'Minister Geert Bourgeois vond ons initiatief van de torenuurwijzerplaten niet enkel een beeldbepalende plaats voor Mechelen, maar een oriëntatiepunt voor de volledige lage landen.', gaat Barent De Hont verder, 'Om die reden werd een subsidie toegekend van maar liefst 88% op een bedrag van maximaal 600.000 euro, belastingen inbegrepen. Slechts 12 % is voor rekening van de stad Mechelen. Omgerekend en zal dit in zijn totaliteit een financiële bijdrage zijn van slechts één euro voor elke Mechelaar, verspreid over vier jaar! Het is eigenlijk geen kost maar een nuttige investering. En als je de kosten voor de torenuurwijzerplaten gaat spreiden over een terugverdientijd van 300 jaar, dan spreken we niet meer over een euro maar over enkele centiemen. Had de bezetter tijdens de wereldoorlog de toren niet beschoten, dan hingen de wijzers er nog steeds aan!', betoogt Barent De Hont.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio