Mechelse filmclub Mecina blaast 65 kaarsjes uit

'Wij zijn oud maar niet out!'

Guido De Coninck en fotograaf Luc Perdieus stammen beiden uit het analoge tijdperk van film en foto. Foto: FOTO INNERSPACE.BE

Mechelen - 'Toen de filmclub werd opgericht was ik nog niet geboren', grapt Guido De Coninck, voorzitter van de Mechelse filmclub, 'en we zijn oud maar niet out!'.

Vandaag wordt in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot de 65ste verjaardag gevierd van Mecina die ondertussen een heel parcours heeft afgelegd. Het filmrolletje heeft langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor geheugenkaartjes. De ontwikkeltanks voor snelle PC's. De projecties in clubverband door YouTube, Facebook en Smart TV's. Is er nog toekomst voor smalfilm- en videoclubs binnen het digitale landschap? Volgens Guido De Coninck wel. Wie wil te weten komen hoe Mecina zich wil positioneren binnen het aanbod van video content door amateurfilmers moet zondagmiddag zeker in Cultuurcentrum Lamot een kijkje gaan nemen. Op het programma staat heel wat te doen:

Waar? Congres- en Erfgoedcentrum Lamot Van Beethovenstraat 8-10 B – 2800 Mechelen W: www.lamot-mechelen.be

Wanneer? Zondag 19-10-2014 van 14.00u tot 18.00u

Programma:

  • 14.00: Welkom door Dhr. Bart Somers burgemeester stad Mechelen
  • 14.10: "De Toekomst van de film en Videoclubs" door Dhr. Freddy Van Vlaenderen (Voorzitter van Centrum voor Beeldexpressie) 14.20: Aankondigen van ons programma in het kader van 65 jaar Mecina door Dhr. Guido De Coninck (Voorzitter Mechelse eine- en Videoclub- Mecina)
  • 14.35: Hoe men vroeger filmde: Mechelen in zwart/wit Klokkenwerpen-Bloemenstoet-Uurwerk op de SC Romboutstoren 15.00: Mecina filmt Hanswijkcavalcade 1938-1963-1988-2013 compilatie (15 min.)
  • 15.15: Nieuwe film over Mechelen voor 65 jaar Mecina : "Een stad om van to houden" van Rene Van Vaerenbergh met medewerking van Lieve Roels in regie van Bert Vanhorenbeeck
  • 15.40: Pauze
  • 16.15: Herneming programma met Mechelen en archeologie: De Grote Markt, niet zomaar een plein 11 min. van Herman Bonnyns, Guido De Coninck en Bert Vannoten In primeur: " De Veemarkt, een kruispunt van wegen" 9 min. van Herman Bonnyns en Guido De Coninck
  • 16.35: De Cuvee van de Keizer van Bert Vannoten en Rene Van Vaerenbergh 8 min. Chocolade, een ambachtelijke delicatesse van Bert Vannoten en Rene Van Vaerenbergh (oep se Mechels) 9 min. Colors (lichtinval in de Onze Lieve Vrouwekerk over de Dijle van Bert vannoten 2 min.
  • 16.55: Compilatie Hanswijkcavalcades 15 min. 17.05: Een stad om van te houden 25 min.
  • 17.30: Einde

'De Mechelse filmclub Mecina is géén fossiele club', beklemtoont clubvoorzitter Guido De Coninck, ' Wij zijn trots op het verleden, maar wij richten ons nu op de toekomst. Mecina moet een club kunnen zijn van én voor iedereen.'. Op zondag 19 oktober wordt de 'verjaardagstaart' aangesneden in Lamot. Niet alleen de amateurfilmer is welkom. Wie interesse heeft in (oud) filmmateriaal over deze stad zal niet op zijn honger blijven zitten. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio