Maatjesfeest is gastronomische top

Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest en organisator Luc Vis zijn er klaar voor. Foto: PAUL VAN WELDEN (INNERSPACE.BE)

Mechelen - Het is net iets te vroeg voor dikke vette maatjes, maar het is vroeg genoeg voor een maatjesfeest in vol ornaat. Op woensdag 10 juni is het weer zover.

Dit jaar krijgt organisator en bekende Mechelaar Luc Vis opnieuw de steun van Karel Meyer van café Sava. Nieuw dit jaar is dat de niet consumeerde stukjes vis worden gerecycleerd. Elfriede Anthonissen (Vlaco) zorgt ervoor dat er niets verloren gaat. Net zoals Velt, KVLV, Voedselteams, Landelijke Gilden, Femma zoekt zij op het maatjesfeeest naar manieren om het imago van de restjes op te krikken. Ook mmMechelen Feest verleent medewerking. En er is ook een primeur: stadsbrouwerij het Anker lanceert een nieuwe Maneblusser die perfect bij de maatjes zou passen als aanvullende dorstlesser. Maar de maatjes zullen niet van 2015 zijn omdat ze nog net niet vet genoeg zijn voor consumptie.

Volksfeest

'Er zullen maatjes van vorig seizeoen zijn', legt Luc Vis uit, 'maar weinig mensen zullen het verschil proeven met een vers maatje, tenzij je je naast elkaar gaat proeven, en dan moet je al een echte kenner zijn. Wij bewaren de diepgevroren maatjes van vorig jaar op een wijze die de smaak van de echte Mechelse maatjes volle eer aan doet!', besluit Luc Vis. Dat het woensdag een groot volksfeest zal worden is nu al zeker. De randanimatie die werd op touw gezet is ook niet van de minste: Avoriaz, Johan Hoogewijs, Dunja Mees en Pardon Service. 

Sjarabang

Er is ook gastronomie voorzien van topniveau. Daarvoor zorgen de souschef van 's werelds beste restaurant Noma Yannick Van Aeken en zijn Ierse collega patisserie Louise Bannon. Zij zullen honderd gastronomisch verzorgde borden maken, die zullen verkocht worden voor 10 euro ten voordele van Sjarabang, een vereniging die kunst en cultuur beveordert van mensen met een beperking. 'Ik schenk de totale opbrengst van de gastronomische schotels weg om mijn trouwe klanten te bedanken', voegt Luc Vis daar nog aan toe.' Het Maatjesfeest start op woensdag 10 juni 2015 om 17 uur. Meer info op de evenementenkalender van de sociale media.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio