Heirweg I gaat er weer wild tegenaan

Heirweg I gaat er weer wild tegenaan

Bezoekers kunnen zich helemaal onderdompelen in de middeleeuwen Foto: IF bewerkt door Paul Van Welden

Zemst - Op zaterdag 28 en zondag 29 september slaan ruim 200 middeleeuwers hun tenten op in Elewijt tijdens ‘Wilde Furda’, een evenement van de lokaal-historische vereniging Heirweg I.

Tijdens Wilde Furda laten re-enactors (beoefenaars van ‘levende geschiedenis’) het dagelijkse leven uit de middeleeuwen zien en demonstreren ze hun vaardigheden in ambachten en krijgskunsten. In het kampement zijn zowel vikingen, ridders als kruisvaarders te zien, netjes gegroepeerd per tijdsperiode. In hun gevolg reizen ook heel wat handelaars mee die hun koopwaar aanbieden aan deelnemers én bezoekers.

Bezoekers kunnen zich helemaal onderdompelen in de middeleeuwen dankzij het authentieke kampement en de vele demonstraties en workshops: er is voor iedereen wel wat te beleven! Op het programma staan onder meer demonstraties van krijgskunsten en ambachten en er komt een valkenier, een verhalenverteller en een muziekgroep langs. Bezoekers kunnen ook zélf aan de slag gaan met pijl & boog of werpspeer of meedoen aan leuke workshops en viking games. Bezoekers die het liever rustiger aan doen kunnen zich op het terras te goed doen aan dranken, spijzen en live muziek of rondkuieren op het marktplein. Voor de kinderen is er gratis kinderanimatie voorzien.

Heirweg I is hiermee niet aan haar proefstuk toe: na vijf edities van ‘Viking Thing’ en ‘Wilde Furda I’ in 2018 organiseert het al voor het zevende jaar op rij een groots historisch spektakel tijdens het laatste weekend van september. Daarnaast komen er nog andere periodes aan bod maar de kern van de vereniging is wel Gallo-Romeins. Niet toevallig want ook Elewijt is van Romeinse oorsprong! Eeuwen lang lag er een Romeinse vicus vlakbij het huidige centrum van het dorp en in 2018 werd er nog 32 meter originele heirweg opgegraven op een boogscheut van het evenemententerrein. Hierin schuilt ook meteen een link met dit middeleeuws evenement: de naam ‘wilde furda’ is Oudnederlands voor ‘woelig wad’ een verwijzing naar de doorwaadbare plek door de Barebeek tussen Elewijt en Weerde, pal aan dit terrein. Dit wad werd eeuwenlang gebruikt en is mogelijk tot de Romeinse periode terug te brengen. Restanten zijn nog steeds zichtbaar en te bewonderen tijdens Wilde Furda!

PRAKTISCH

  • Wilde Furda gaat door op de site van Heirweg I (Heirweg 1, 1982 Elewijt – Zemst)
  • Zaterdag is het kampement open tussen 10.00 en 18.00, 
  • zondag sluit de kassa al om 17.00. De bar en het terras blijven wat langer open.
  • De inkom bedraagt € 2, leden van Heirweg I en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.
  • Meer informatie is te vinden op Uit in Vlaanderen en op Facebook.
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio