Jaarlijks initiatief van het Davidsfonds laat Zemstse kinderen schrijven

Schoolkinderen in de ban van Junior Journalist-wedstrijd

Masha Maertens (links) maakte een opiniestuk waarin zij kinderen waarschuwde voor het gevaar van computerverslaving. Ook Rik Verdoodt (rechts) heeft meegedaan als Junior journalist. In zijn essay heeft hij het over zijn Playstation 3 waar hij zo in op ging dat hij er na een tijd niet meer uit geraakte. Foto: Paul Van Welden

Zemst - De afdelingen Elewijt en Zemst-Laar-Eppegem van het Davidsfonds organiseren dit jaar opnieuw een Junior Journalist-wedstrijd in samenwerking met de scholen De Regenboog (Elewijt), De Waterleest (Eppegem), Pimpernel (Laar) en De Tuimeling (Zemst). De Junior Journalist-wedstrijd is een jaarlijks initiatief van het Davidsfonds nationaal.

De Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds is een schrijfwedstrijd met een lange traditie, speciaal bestemd voor jongeren. Leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs en het hele secundair onderwijs kunnen via deze wedstrijd hun schrijftalenten met elkaar meten. De wedstrijd bestaat uit een plaatselijk en een nationaal luik. Op elke wedstrijdplaats kiest men uit alle inzendingen per reeks een lokale winnaar. De schrijvers en schrijfsters van die verhalen en teksten worden bekroond met een boekenprijs én een uitnodiging voor de nationale prijsuitreiking van de Junior Journalist-wedstrijd die zal plaatsvinden in het voorjaar van 2012, op zondag 29 april 2012 tijdens het festival Dranouter aan Zee in De Panne.

Basisschool Tuimeling

Stef Van den Heuvel, leerkracht 6A van basisschool Tuimeling: ‘Eerder deze week hebben we de schrijfwerken van de leerlingen aan de mensen van het Davidsfonds Zemst bezorgd. Momenteel zit men daar dus in de fase van het lezen en selecteren. Laureaten zijn daarom nog niet bekend. Ondertussen wacht iedereen in spanning de boekenbeurs af van het Davidsfonds Zemst begin november. Daar worden de winnende werkjes voorgelezen en krijgen de winnaars hun boekenpakket. Meester Stef probeert de leerlingen wat stimuleren om daar aanwezig te zijn, ook al is het herfstvakantie.

Playstation 3

Masha Maertens maakte een opiniestuk waarin zij kinderen waarschuwde voor het gevaar van computerverslaving. Ook Rik Verdoodt heeft meegedaan als Junior journalist. In zijn essay heeft hij het over zijn Playstation 3 waar hij zo in op ging dat hij er na een tijd niet meer uit geraakte. Het zit hem duidelijk in de genen want zijn oom Paul is redactiechef van “De Zemstenaar”, een gemeentelijk magazine.

40.000 euro aan prijzen

De deelnemers worden opgedeeld in vier wedstrijdcategorieën naargelang de leeftijd. Er is een Nieuwsblad-prijs voor het beste interview en Knack-prijs voor het beste opiniestuk. Alle winnende teksten nemen het – samen met een beperkte selectie rechtstreekse inzendingen – tegen elkaar op in het nationale luik van de wedstrijd. Een jury van bekende auteurs en journalisten – Dirk Bracke, Stef Wauters, Goedele Wachters, Annelies Rutten om er maar enkele te noemen – beslist wie voor elke reeks de titel van Junior Journalist en het bijbehorende prijzenpakket krijgt. De lokale en nationale laureaten nemen prijzen ter waarde van meer dan 40.000 euro in totaal mee naar huis.

Link: http://www.davidsfonds.be/activity/national/detail.phtml?id=18832

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio