Studenten maken interactieve webdocumentaire met oorlogsgetuigen

© PVW

© PVW

© PVW

© PVW

© PVW

© PVW

© PVW

© PVW

1 / 8
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Valerie Baeyens (Academie van Mechelen) startte een webproject op en ging samen met enkele studenten uit haar atelier Digitale Beeldvorming op zoek naar getuigen van de Tweede Wereldoorlog.

PAUL VAN WELDEN

‘De laatste generatie’ is een interactieve documentaire geworden met getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Interactief, dat wil zeggen dat je via het webadres zelf kan scrollen, klikken en wandelen doorheen de verhalen. De Laatste Generatie is een project in samenwerking met het atelier digitale beeldvorming aan de Academie van Mechelen. De studenten gingen daarbij zelf op zoek naar getuigenissen uit hun eigen omgeving en legden die vast op beeld. Valerie Baeyens startte het webproject op en ging samen met enkele studenten uit haar atelier Digitale Beeldvorming aan de Academie van Mechelen op zoek naar getuigen van de Tweede Wereldoorlog. 'Het webproject omvat momenteel vier mooie getuigenissen van René, Wiske, Maria en Juliette en ondertussen blijven we actief verhalen verzamelen. Grote en kleine verhalen, droevige en grappige verhalen.', weet Valerie Baeyens.

Geen film

Een webdocumentaire, of interactieve documentaire, is geen film en ook geen website, maar een mix van beiden. Als bezoeker fiets je doorheen de verhalen in een non-lineaire vertelstructuur. Je klikt jezelf letterlijk een weg doorheen de verhalen. Dat is niet alleen een heel vrije manier van kijken voor de bezoekers van de site, maar geeft tevens ook de makers de mogelijkheid om het interactieve project te laten groeien. Het kan voortdurend aangepast en bijgewerkt worden. Het is volagens Vaelerie Baeyens geen informatieve, maar een creatieve, verhalende databank.

Downloaden niet mogelijk

De laatste generatie overlevenden van de Tweede Wereldoorlog wordt steeds kleiner, dus was het hoog tijd om ze te verzamelen! Bekijk en beluister de verhalen van Wiske, René, Maria en Juliette, zij groeiden op in volle oorlogstijd. De interctieve documentaire is te zien op www.delaatstegeneratie.be. Door het filmproject online aan te bieden is het bereikbaar voor iedereen, mits een actieve internetverbinding. De fragmenten downloaden of hergebruiken is niet mogelijk. Aan de webdocumentaire is ook een klassieke website gekoppeld met meer algemene informatie. Ook daar kunnen de fragmenten per personage bekeken worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus