Zo worden maatjes gemaakt

Zo worden maatjes gemaakt

Als Luc vis het niet weet, wie weet het dan wel? Foto: FOTO INNERSPACE.BE

Mechelen - Ervaringsdeskundige Luc Vis legt ons in zes stappen uit hoe verse maatjes moeten gemaakt worden .

Luc Mariën (want dat is zijn echte naam) legt ons uit hoe verse maatjes op een correcte manier worden gemaakt. 'De kunst bestaat uit zes stappen, die elk zeer belangrijk zijn. Is er één stap mis, dan is alles mis', legt Luc uit.

1. Kies de juiste haring, volvet en geen andere. De zee is voor aanstaande donderdag nog te koud voor de haringen om nu al volgroeid te zijn en dus blijft de veildatum voor het eerste vaatje op 12 juni 2014 staan.
2. Kaak de haring, dit wil zeggen: verwijder de ingewanden, behalve de alvleesklier die moet blijven zitten. Dit heeft als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.
3. Gebruik de juiste pekel: water en zout (niets anders). Nadat de haringen gekaakt zijn worden ze in een houten bak, de warrebak, geschept. Daarin werden ze met zout gemengd waarbij de haringen werden rondgewenteld met een leutel of warleutel; hierdoor komen ze alle in aanraking met het zout. 
4. Laat de haring rijpen. Dit is een enzymatische werking, waardoor het maatje mals en smeuïg wordt. Onrijpe maatjes zijn hard, neutraal en niet lekker, vergelijk het met onrijpe kaas
5. Fileer de haring: zorgvuldig fileren op het juiste rijpingspunt: niet vroeger, niet later.
6. Opeten: op donderdag 12 juni 2014 smaken ze het best, want op dat moment kunnen ze niet verser zijn. Uitgerekend op die dag vindt het maatjesfeest plaats op de Grote Markt van Mechelen waar de woorden in daden kunnen omgezet worden. 

Meer info www.lucvis.be – Luc 0495/212915 – Michaël 0473/634320

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio