Stadsbestuur niet tevreden over waterbeheer Aquafin en Infrax

Stadsbestuur niet tevreden over waterbeheer Aquafin en Infrax

De Tiense brandweer vult zakjes. De gemeente Kortenaken bracht het zand aan. Foto: facebook Katrien Partyka

Tienen - Naar aanleiding van de zware onweders neemt de stad Tienen verder preventief maatregelen. Het bestuur eist meer inzet van de instanties waaraan het waterbeheer is overgedragen.

 Schepen Katrien Partyka (CD&V): 'De waterhuishouding is nu in handen van Aquafin en Infrax. De stad is van mening dat het onderhoud ervan niet naar behoren gebeurt en zal met deze instanties overleg plegen om de oorzaken van de wateroverlast te bekijken. Zij dringt aan op een goed onderhoud van de installaties en een gerichte communicatie vanuit Aquafin en Infrax naar de omwonenden.' 

 De stad is momenteel zelf alle watergevoelige punten in kaart aan het brengen met het oog op een systematisch onderhoud. Burgers kunnen verstopte slikkers, verzakte bermen, dichtgeslibde grachten, enz. melden. Oproepen voor dringende interventies dienen nog steeds via het noodnummer 112 te gebeuren.

 In het kader van het erosiebestrijdingsplan werden in het verleden al een aantal initiatieven ondernomen. Ook de volgende jaren is er een budget voor. In samenspraak met de provincie wil de stad opnieuw een oproep naar de landbouwers lanceren om een bufferstrook aan te leggen langs de akkers. Hiervoor bestaan subsidies van de Vlaamse overheid.

De stad zelf organiseert een permanentie bij de technische dienst, naar het voorbeeld van de winterse sneeuwploegen. Een team van medewerkers staat ook tijdens het weekend en ’s avonds paraat om ondersteuning te geven bij overstromingen.

Via het e-mailadres wateroverlast@tienen.be kunnen inwoners problemen zoals verstopte slikkers en grachten melden. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio