Rooien van bomen op Romeinse graftomben gaat van start

Rooien van bomen op Romeinse graftomben gaat van start

Foto uit 2010 van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed. Foto: Hilde Kennis

Tienen - Deze week gaan de rooiingswerken op de Drie Tumuli eindelijk van start. De stad richt de Romeinse site opnieuw in.

Acht jaar na de Monumentenstrijd, gaan de rooiingswerken op de site van de drie tumuli in Tienen deze week van start. Bij deze werken worden de Romeinse grafheuvels gestabiliseerd. Nadien kan er werk gemaakt worden van het landschapsbeheersplan.

In 2006 nam de stad Tienen deel aan de Monumentenstrijd, een wedstrijd van de VRT waarbij de drie tumuli in Grimde een vijfde plaats behaalden. Aan deze wedstrijd was een subsidiebedrag van de Vlaamse overheid gekoppeld voor de heraanleg van de site. Sindsdien heeft de stad Tienen, de aanpalende voormalige oefenterreinen van KVK Tienen (Tricotstraat) verworven en werden de plannen voor de heraanleg van de site opgemaakt.

Nu worden eertst de populieren van het terrein verwijderd. Nadien wordt de beplanting op de Romeinse grafheuvels zelf aangepakt. Hierbij zal de stabiliteit van de grafheuvels verbeterd worden. De werken worden uitgevoerd door Groenbedrijf Heylen uit Geel. Het hout van de populieren wordt verwerkt tot biobrandstof. Van de acacia’s op de grafheuvels worden speeltoestellen gemaakt. De site zal voor het publiek gesloten zijn tot uiterlijk eind september.

Schepen Katrien Partyka (CD&V): 'Volgende week wordt een ontwerper aangesteld voor de opmaak van het landschapsbeheersplan. Met dit plan kan de stad gedurende 27 jaar aanspraak maken op subsidies voor het onderhoud van het terrein. Bedoeling is de voormalige oefenterreinen voor alternatieve landbouw te gebruiken. Een gedeelte van de zone is bestemd voor de Tiense jeugdverenigingen.'

De tumuli van Grimde zijn het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van de vicus 'stad Tienen'. Ze werden in de 2de eeuw na Christus aangelegd langs de Romeinse hoofdweg Keulen-Boulogne en hebben elk een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. Ze zijn de best bewaarde getuigen van het Romeinse verleden van de regio.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio