Op zoek naar verhalen van de tram en de trein

Op zoek naar verhalen van de tram en de trein

Een foto van P. Roovers in het boek van Paul Detige (Bevekom) uit 1997 toont de dieseltram met pulp in Meldert, richting Bevekom. Ernaast op de nog gekasseide weg naar Tienen staat de autobus klaar. Het gebouw rechts bestaat nog aan de Tramstraat. Foto: R. Roovers

Hoegaarden - Wie werkte nog aan de spoorweg in Hoegaarden? Wie gebruikte de tram van Bevekom naar Tienen? Het Regionaal Landschap zoekt, voor een info-avond op 22 oktober (Nieuwhuys), vertellers over de vervoermiddelen in de Getevallei.

De spoorlijn (NMBS) Tienen-Ramillies werd geopend op 6 juni 1867. Het ging om stoomtreinen op een enkel spoor. De lijn werd gesloten op 20 november 1960. Het verlengde van Ramillies naar Namen werd twee jaar later ingereden en bleef ook twee jaar langer in gebruik. De vervangende (toen groene) autobussen rijden sedert 1960. Op de spoorwegbedding is nadien de fietsroute 'Ravel' aangelegd. In Bost is de zone ingenomen door bedrijven.

De buurtspoorweg (met autorailvoertuigen op diesel) van de NMVB Tienen-Meldert-Bevekom, via Hamme-Mille naar Tervuren, kwam in fazen tot stand tussen 1902 en 1905. De dienst werd gesloten voor reizigers in 1957 en voor goederen (bieten naar Tienen) in 1961. In de plaats kwamen er (rode) autobussen van de NMVB. Die reden eerst langs de toen nog gekasseide Waversebaan van Tienen over Oorbeek naar Sluizen, tot Hamme-Mille. Pas na de verbetering van de buurtwegen werden o.a. Hauthem en Hoksem aangedaan.

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) organiseerde eerder een reeks lezingen, die uitmondden in brochures, over de winning van natuursteen in de Getestreek. Nu stelt ze vragen over het vervoer over de rivier en langs de verdwenen spoorlijnen. Daarover zijn wel oude foto's bewaard en gepubliceerd maar weinig tekst. Misschien kan oud personeel van het station of de suikerfabriek in Hoegaarden erover nog getuigen. Allicht hebben landbouwers nog suikerbieten overgeladen in de tramstations in Meldert of Sluizen.

Tips zijn welkom bij Klara Hermans( RLZH).

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio