Restauratie romaanse kerk van Overlaar kan beginnen

Restauratie romaanse kerk van Overlaar kan beginnen

De kerk van Overlaar. Foto: raymond billen

Tienen - De stad Tienen plant in 2015 restauratiewerken aan de Sint-Lambertuskerk in Overlaar. In eerste instantie zal het dak van de kerk hersteld worden.

Schepen Katrien Partyka (CD&BV): 'Volgend op de dakwerken wordt er een subsidiedossier opgestart om het gebouw opnieuw gebruiksklaar te maken en er een multifunctioneel karakter aan te geven. Doorheen de jaren is de kerk in verval geraakt, in die mate dat het publiek de toegang ontzegd wordt. De stad Tienen maakt nu budget vrij om in het voorjaar van 2015 het dak te restaureren. Het stadsbestuur stelde deze week het architectenbureau Brasseur-Trekels aan als ontwerper voor de restauratie.'

Het Sint-Lambertuskerkje is een van de oudste romaanse kerkjes uit het land. Het gebouw werd opgetrokken in Gobertangesteen en kwartsiet. Het bevat een preromaanse rechthoekige beuk uit de 10de eeuw, een romaans koor uit de 12de eeuw, een vierkante westtoren uit de 13de eeuw en een traptoren uit de 16de eeuw. De restauratie van het 19de-eeuwse orgel, gebouwd door de Tiense orgelbouwer P.A. Van Dinter, werd voltooid in 1990.

In een tweede fase zal er een gesubsidieerd dossier opgesteld worden om het gebouw een multifunctioneel karakter aan te geven zodat in de kerk niet alleen misvieringen, maar ook activiteiten met een cultureel karakter kunnen plaatsvinden. Nadien zal bekeken worden of ook het terrein rond het kerkje opgewaardeerd kan worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio