Veertig jaar geleden: nieuwe Bleystraat ingewijd

Veertig jaar geleden: nieuwe Bleystraat ingewijd

Schepen Marleen Lefevre publiceerde in 2009 deze oude foto van de Bleystraat, voor de huizenbouw. Gezien in de richting station. Foto: if

Hoegaarden - In oktober 1974 wijdde het gemeentebestuur (CVP-BSP) de vernieuwde Bleystraat in. Het dossier had zestien jaar aangesleept.

De wijk organiseerde een volksfeest en het verslag in Het Nieuwsblad zei daarover: 'Ondanks de regen gaven de majoretten een ingekorte show weg. Alles verliep naar wens ook al was de zon enkel van de partij voor het half uur toen het lint werd doorgeknipt.' Die eer kwam gemeenteraadslid Albert Rimanque (CVP) toe. Hij woonde in straat en diende meer dan anderen grond af te staan voor de verbreding van de weg.

Meer dan tien verenigingen namen deel aan de viering. Voorzitter van het feestcomité was Roger Van Moer, bekend toneelregisseur. Hij had er archieven op nageslagen en noemde de Bleystraat een overblijfsel van een romeinse weg. Tot voor 1974 leek het of de straat, die doorliep tot in Rommersom, die karakteristieken had bewaard. Iemand had aan de plassen een bord 'Verboden te vissen' geplaatst.

Burgemeester Roger Kerrijn (CVP) herinnerde eraan dat de procedure voor de vernieuwing in 1958 al was ingezet, door zijn liberale voorgangers. De concrete plannen werden nooit uitgevoerd. Net voor de verkiezingen van 1970 volgde dan toch de aanbesteding, doch zonder de goedkeuring van de te onteigenen bewoners. Er rees protest en het tracé zou nadien, door het nieuwe bestuur, nog vier keer worden herzien. Er kwam ook riolering in plaats van een gracht.

Schepen Rik Grootjans (BSP) bedankte de inwoners die gratis grond van hun voortuin afstonden. Schepen Pros Fourie (CVP) maakte een afspraak voor een volgende feest, voor de inwijding van de wegen in Hoksem in 1975. De gasten brachten daarop een bezoek aan de tentoonstelling van de verdwenen fotoclub Hugardis. Aanwezigen maakten vanaf de eerste dag opmerkingen over overdreven snelheid op de nieuwe betonweg. Jaren later zou de toegang vanop de snelweg naar de E40 worden afgesloten, om sluipverkeer te bannen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio