25 jaar geleden: brouwerij bouwt aan Ourystraat

25 jaar geleden: brouwerij bouwt aan Ourystraat

Prentkaart (1913) van de suikerfabriek La Ghète (Ourystraat). Foto: http://www.delcampe.be/

Hoegaarden - In 1989 breidde brouwerij De Kluis, toen overgenomen door Interbrew (nu ABInbev), haar gistingskamers op de terreinen van de verdwenen suikerfabriek aan de Ourystraat.

De eerste spadesteek werd in november 1989 gegeven op de grond waar voordien de suikerfabriek La Ghète had gestaan. Nog voor de overname had Pierre Celis zijn oog laten vallen op deze zeven hectare, palend aan de Gete. De suikerfabriek werd er opgericht in 1886 (de Grand Pont in Altenaken in 1877). Ze was operationeel tot 1957. Aan de straatzijde vestigde zich brandstoffen Taverniers. De idee om het kantoorgebouw om te vormen in rusthuis werd gauw verlaten.

Interbrew bouwde er 25 jaar geleden zes warme kamers voor de nagisting van het bier. In een latere faze werden er zes extra voorzien, tegen 1993. Het brouwen bleef aan de Stoopkensstraat waar tegen 1991 een tweede brouwzaal en een grotere gistingscapaciteit was gepland. Zo kon de capaciteit van 300.000 hectoliter toenemen tot 700.000.

In 1989 had Interbrew besloten om de brouwerijen Kruger, Lamot, Ghlin, St.-Guibert en Merchtem te sluiten. Dat leidde tot een staking tot het jaareinde die tot schaarste in de cafés aanleiding gaf. De brouwactviteit werd uiteindelijk geconcentreerd in Leuven, Jupille en Hoegaarden. In dat jaar circuleerde ook het plan om de administratieve kantoren onder te brengen in Hoegaarden, halverwege de beide andere vestigingen. Leuven verzette zich. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio