Nieuwe zoutstrooier vooral voor buitengemeenten

Nieuwe zoutstrooier vooral voor buitengemeenten

Schepen Katrien Partyka (links) stelde vanochtend de zoutstrooier voor. Foto: raf vanmechelen

Tienen - De winterploeg voor het wegenonderhoud in Tienen beschikt over een nieuwe zoutstrooier.

De strooidienst rukte deze week voor de eerste keer uit. De huidige zoutstrooier van de winterploeg is na bijna 25 jaar taan vervanging toe. Met het nieuwe voertuig kan er zowel met nat- als droogzout gestrooid worden, naargelang de weersomstandigheden. Bij zware sneeuwval is het aangewezen om droogzout te strooien. Bij ijzel en aanvriezende mist biedt natzout voordelen. Er wordt minder zout verbruikt, wat goed is voor het milieu. Natzout laat toe preventief te strooien en zal minder verwaaien wanneer er over gereden wordt, ongeacht de rijsnelheid.

Vanaf 7 december zal het nieuwe voertuig hoofdzakelijk in de buitengemeenten ingezet worden. De technische dienst is voorbereid op een strenge winter en beschikt momenteel over een voorraad van 100.000 kg wegenzout. Deze voorraad wordt op regelmatige basis aangevuld. Naast de nieuwe zoutstrooier, beschikt de dienst nog over een vrachtwagen met zoutstrooier en sneeuwploeg, een traktor met een getrokken zoutstrooier en sneeuwploeg, een laad-graafcombinatie met sneeuwploeg, een bestelwagen met getrokken strooier, een multifunctioneel voertuig met sneeuwschop en drie kleine handmatige strooiwagentjes.

Eind 2015 wordt ook een multifunctionele werktuigdrager in gebruik genomen. Met dit voertuig kunnen tijdens de winter de fietspaden tussen de woonkernen sneeuwvrij gemaakt worden. De opdracht om te strooien vertrekt vanuit de politie of de technische dienst. Buiten de normale werkuren wordt er steeds een permanentieploeg voorzien. De winterdienst wordt bijgestaan door landbouwers die zich hiervoor kandidaat hebben gesteld.

Bij het strooien wordt er prioriteit gegeven aan gemeentewegen die ook als reisweg door de bussen van De Lijn en TEC gebruikt worden. De andere rondes worden bijna gelijktijdig bediend. Hierbij krijgen de belangrijkste wegen en de straten waar scholen gevestigd zijn voorrang. Vervolgens worden gekasseide en sterk hellende straten aangepakt. Tot slot komen de kleinere straten aan de beurt. Wat het sneeuwruimen betreft, gaat de nodige aandacht naar wachthuisjes en bushaltes en naar de omgeving van ziekenhuizen en scholen. Gewest- en provinciewegen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de stad. Deze worden gestrooid door een prive´-aannemer.

Problemen kun je melden via het e- mailadres winterdienst@tienen.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio