Dertig jaar geleden vertrokken laatste werknemers Grand Pont

Dertig jaar geleden vertrokken laatste werknemers Grand Pont

De installatie van Grand Pont (weergave in het boek n.a.v. de 75ste verjaardag). Foto: delcampe.net

Hoegaarden - Met nieuwjaar 1985 verlieten de laatste personeelsleden de (intussen gesloopte) suikerfabriek Grand Pont in Altenaken.

Dertig jaar geleden werd bericht over het definitieve einde van de suikerindustrie in Hoegaarden. La Ghete was al eerder gesloten. Grand Pont was aan de beurt met nieuwjaar 1975. 22 overgebleven personeelsleden werden ovegeheveld naar de Tiense Suikerrafinaderij, die de Hoegaardse fabriek had overgenomen. Vijftien medewerkers vertrokken naar het zusterbedrijf in Wanze (Hoei). Twintig anderen gingen met brugpensioen.

De installaties in Hoegaarden werden de daaropvolgende jaren ontmanteld. In Tienen ging nog een jaar later, in december 1985, de Suikerraffinaderj over tot de afdanking van 130 werknemers, terwijl nog 'ns 110 met brugpensioen gingen.

De Grand werd opgericht in 1877. De eerste suikerbieten kwamen dat jaar in het najaar toe. In de eerste raad van bestuur, begin 1977, zetelden onder andere Jozeph Putzeys, Libert Oury, Libert Lamot. Op delcampe.net werd onlangs een boek uit 1952 verkocht: '75e anniversaire SA Raffinerie & Sucreries du Grand-Pont, Hougaerde'.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio