Breda stuurt erekapelaan naar paardenprocessie Hakendover

Breda stuurt erekapelaan naar paardenprocessie Hakendover

Foto: www.pp-h.be

Tienen - Hakendover kijkt uit naar de jaarlijkse hoogdag: paasmaandag, straks op 6 april. Traditioneel gaat de internationale paardenprocessie er door de straten en velden.

De processie vertrekt aan de kerk, aansluitend op de eucharistieviering om 10u. De processie beeldt in het eerste deel in een levend retabel de stichtingslegende van de kerk uit. Deze dateert van het jaar 690. Dit wil zeggen dat de legende dit jaar 1325 jaar oud is. Zo goed als elke inwoner van Hakendover neemt deel aan de processie. Monseigneur Jozef De Kesel, bisschop van Brugge en mgr. Harrie Lommers, erekapelaan van de Paus in Breda, zullen voorgaan. De de eigen koninklijke fanfare Sint-Isidorus, het zangkoor Sint-Cecilia en de schuttersgilde Sint-Sebastiaan zin gastverenigingen van de partij: de gezellen van Sint-Hubertus, Zutendaal, de schutterij Sint-Martinus uit Sint-Martens Voeren, de Hoge Gilderaad uit Brabant.

Het hoogtepunt van de processie is de paardengalop op de Tiense Berg. Honderden ruiters te paard galopperen drie toeren over de akkers, rond de bedevaarders. Elk jaar wordt Hakendover overrompeld door meer dan 15.000 bezoekers. Dit maakt van de paardenprocessie naar bezoekersaantal de derde grootste processie in België. Heel wat van deze bezoekers komen uit Nederland. Dit jaar komen de broederschappen uit Breda (al 125 jaar), de Meierij (80 jaar) en de broederschappen uit Tilburg (ook sinds 1904). De processie eindigt aan de kerk met de slotzegening en de individuele zegening van ruiters en paarden.

Het feest gaat verder in de gelegenheidscafés en de kermis. De gemeenteraad van Tienen zal, in weerwil van de crisis in zijn midden, het veiligheidsprotocol, met de richtlijnen voor de ruiters, volgende maandag behandelen. 'Hakendover' is het enige agendapunt buiten de vaststelling der onbestuurbaarheid 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio