150 jaar geleden: 'Een brouwer heeft wat beters te doen'

150 jaar geleden: 'Een brouwer heeft wat beters te doen'

Een flatterende oude tekening van de Grand Pont in Altenaken. Foto: delcampe.net

Hoegaarden - Honderdvijftig jaar geleden stichtte een brouwer de eerste suikerfabriek in Hoegaarden.

In 1865 verrees aan de Fabriekstraat (nu Dotremontstraat) de eerste suikerfabriek. De huidige fabriekgang werd nadien omschreven als 'Impasse de l'ancienne fabrique'. Initiatiefnelmer was Joseph Libert Dumont die had ingezien dat het Hoegaardse overwiicht in de brouwsector wankelde, onder Leuvense druk. Deze Dumont was brouwer/herenboer aan de Stoopkensstraat, daar waar nu het Kouterhof is ingericht. In zijn woonvertrekken werden de plannen gesmeed voor een nieuwe industriële toekomst, geïnspireerd door schoonbroer Alhonse Vinckenbosch en diens broer Louis. Deze laatste had in Tienen in 1838 al een suikerfabriek opgestart.

De 'Fabrique d sucre Dumont & Cie' kreeg Dumont als beheerder, samen met de latere burgemeester Louis Alexandre Putzeys en de notaris Appolinaire Van Goitsenhoven. Zij overlegden bij Dumont aan de Stoopkensstraat of in het café 'La Tête du Boeuf', Putzeysstraat 10. De conservatieve brouwers verzetten zich tegen deze nieuwlichters, uit vrees voor concurrentie op de arbeidsmarkt. Hun 'protestcomité' vergaderde in het Nieuwhuys aan de Ourystraat, onder leiding van brouwer Charles Van Nerum.

Dumont stelde in zijn fabriek 142 mannen en 35 vrouwen tewerk. Maar de locatie volstond niet en in 1877 ging de nieuwe vestifging open in Altenaken, onder de naam 'Grand Pont'. Deze fabriek bleef draaien tot 1984. Joseph Libert Dumont (niet te verwarren met zijn naamgenoot de burgemeester) trad niet in de politiek. Hij weigerde het liberale lijsttrekkerschap te aanvaarden. De Orde van de Moutstok citeert Dumont in een eerbetoon aan brouwer Pierre Celis als volgt: 'La politique, c'est pour des prétentieux. Moi j'ai d' autres choses à faire.' (Politiek is voor blaaskaken. Ik heb beters te doen.)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio