Boekje over Edgar Rowie en Marcel Engelen, burgemeesters in aparte tijden

Boekje over Edgar Rowie en Marcel Engelen, burgemeesters in aparte tijden

Over wijlen Marcel Engelen... Foto: if

Tienen - Dr. Paul Kempeneers geeft in een boekje 'Gevallen Engelen' een inkijk in de politieke gevoelens in Tienen in de naoorlogse periode. Hij steunt op verklaringen van Edgar Rowie, liberaal burgemeester van 1955 tot 1961, over de in 1946 geëxecuteerde oorlogsburgemeester Marcel Engelen (VNV).

Paul Kempeneers sprajk voor zijn artikelenreeks "Prominenten van bij ons" in april 1978 met oud-burgemeester Edgar Rowie. De neerslag van dit vraaggesprek verscheen in het advertentieblad Publipers in twee delen: op 27 april en op 11 mei 1978. Na afloop van het gesprek overhandigde E. Rowie aan P. Kempeneers een tekst die hij in 1944 had opgesteld. 'De tijden waren erg veranderd', zei Rowie. Kempeneers heeft de tekst onder de titel "Gevallen Engelen" nu in een boekje opgenomen. Het belicht, zo zegt hijzelf, de gemoedsgesteldheid van de verfranste Tiense burgerij. De tekst van Rowie werpt ook een licht op de houding van enkele Vlamingen uit het Tienen van de jaren veerig, die zoals Marcel Engelen steun zichten bij de Duitse bezetter. 

Het boek, 43 bladzijden, kost 6 euro (+ eventueel verzendingskosten 1,50 euro). Het is ook te verkrijgen als eboek, via Amazon.

Bestelformulier

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio