De zomer van veertig jaar geleden: het regende records

In café USA: Freddy De Coster (de jongste) , Fons Ausloos (de oudste), Willy Tourwé, Jean Connard, Meinke Buttiens en Gust Bioets (bijgenaamd Coppi). Foto: raymond billen

Tienen - In de zomer van 1975 werden her en der records gebroken in de stad: kaarten, biljarten, rijden op rollen...

Het is een rage geweest in de jaren zeventig. Her en der, in cafézaatjes, wilden stadsgenoten records breken onder deurwaarderstoezicht. Van fietsen op rollen (individueel) in Sint-Margriet-Houtem tot bierdrinken (in groep) in Hoegaarden, overal stond wel iemand met de chronometer klaar.  De (meestal geslaagde) recordpogingen liepen een hele tijd door maar in de zomer van 1975 waren de stadsgenoten gretig.

Begin augustus zaten in café USA (Potterie) twee ploegen van drie man op de fietsrollen. De Lustige Trappers deden hun naam eer aan en reden 105 uur non-stop. Coach Henri Haenen en de baas van de USA bleven ononderbroken aan hun zijde. Het Nieuwsblad van 7 augustus 1975 meldt: 'Er werden emmers gezweet'.

In café Viaduct werd het wereldrecord tafelvoetbal gebroken na dertig uur onderafgebroken spel. Dat lijkt nog weinig maar, zo meldt het verslag, bij tafelvoetbal kun je niet gaan zitten zoals bij wielrennen of kaarten. Aan de Viaductstraat werden deurwaarder, getuigen en dokter bij de hand gehouden. 'Tijdens de nacht stuikte een van de spelers tot twee keer in mekaar. Na een minuutje frisse lucht was hij er weer bovenop.'  

Twee biljartrecordhouders uit Kumtich (Willy Noë en Willy Haccour) kamen de collega's aanmoedigen in café Viaduct. Burgemeester Rik Boel en andere politici volgden de prestaties ter plaatse. Boel en zijn schepen Julien Thomas speelden even mee en ze wonnen met 6-3. Daardoor geïnspireerd kondigden spelers van de Bonanza's een nieuwe poging aan, o.a. bij de Vier Gezusters in de Minderbroedersstraat. De Gezusters afficheerden dat een duo veertig uur zou gaan biljarten én een wielertoeristenclub wilde bij hen op de rollen beter doen dan die van de USA.

Onze krant van 11 september meldt dat de tafelvoetballers van de Vier Gezusters 31 uur in de weer bleven. Zij hadden 48 uur wilden doorgaan maar de deurwaarder maakte er een eind aan. Zo vrijwaarde hij de kansen voor andere uitdagers. Moeder Luyckx had al moeten ingrijpen: 'Toen de oudste deelnemer al na een paar uur in moeilijkheden geraakte hielp de bazin hem er met koud water meteen bovenop.' Toch werd in datzelfde café tegen november een recordpoging aangekondigd voor 85 uur golfbiljarten.

De Zilveren Bil broedde, aan de Hoegaardenstraat, op een drieslag: met vier man onbeperkte tijd biljarten, kaarten en tafelvoetballen, afwisselend om de twee uur. In de Sea Pub had men dan weer een kandidaat grafligger, een sensatie die in die jaren vaak de tv haalde. 

Voor het zover kwam riep café Capri, op de hoek van de Leuvenselaan en de Zijdelingsestraat, op om te supporteren voor vier jonge mannen aan de voetbaltafel. Het was de derde poging in evenveel weken. Ze gingen door tot 35 uur. Een week daarop viel een kwartet in café Sparta (Aarschotsesteenweg) ook dit record aan, met succes. De eerste week van oktober werd bij de Hoksemvrienden (Hoegaardenstraat) begonnen aan de 56 uur afwisselend kaarten, tafelvoetbal en golfbiljarten. En daarop ging een duo in café Mi Amigo (Veemarkt)  aan het golfbiljarten. 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio