Dertig jaar geleden: suikerfabriek te koop per kilo

Links de kalkoven. Foto: raymond billen

Hoegaarden - In augustus 1985 werd de suikerfabriek Grand Pont in Altenaken gesloopt. Materiaal was te koop per kilo of per stuk.

In Het Nieuwsblad van 23 augustus 1985: 'Suikerfabriek La Ghete (Ourystraat) wordt vanaf januari gesloopt. Met de Grand Pont is men nu begonnen. (...) Aanvankelijk zou zelfs tijdens de voorbije winter geen biet meer worden geleverd bij Grand Pont. Maar wegens vertraging bij de modernisering van de fabriek in Longchamps draaide 'Hoegaarden' uiteindelijk nog één seizoen mee. Al eerder was de raffinage van suiker in de Grand Pont stopgezet. Er werd enkel nog brute suiker afgeleverd, bestemd voor export naar Duitsland.'

Al de vernoemde suikerfabrieken behoorden tot de groep Tiense Suiker. Die engageerde een sloopbedrijf uit Namen dat de werkplaats dag en nacht bewaakte. Er waren dieven gesignaleerd. De hele machinerie voor de suikerproductie werd uitgebroken en verkocht, bijvoorbeeld voor het koper. De vertikale kalkoven werd ondermijnd en nadien neergelegd als oud ijzer. De gronden zouden, na enkele omwegen, aan bedrijven worden verkocht. Het grootste deel is ingenomen door de bottelarij van ABInbev. De gemeente kocht een visvijver en de aanpalende gronden (met ten nog het voetbalterrein JVV). 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio