Beschutte werkplaats Blankedale vijftig jaar

Rechts: Raymond Lauwyck (en zoon) tijdens acties voor de gehandicapensector in Tienen. Foto: raymond billen

Tienen - De beschutte werkplaats Blankedale verzamelt al haar personeel op18 september in de Manege voor een feestelijke (met Sam Goris) viering van de vijftigste verjaardag.

De werkplaats Blankedale vzw beschikt nu over drie vestigingen, aan de Pastoriestraat en op het industrieterrein-hoek Hamelendrteef. Het was de eerste beschutte werkplaats in het arrondissement, een van de talrijke sociale initiatieven waarin Tienen vijftig jaar geleden uitblonk. Persoonlijk engagement en steun van overheid en suikerraffinaderij waren daar niet vreemd aan. Op 20 september 1965 stichtte Raymond Lauwyck, de toenmalige voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten, Blankedale. Voordien en later ontbolsterden tal van steunfondsen. Tienen speelde in de tijd een hoofdrol in de tv-actie Boemerang.

De werkplaats startte in 1965 met tien personeelsleden. Een eerste groei van de Beschutte Werkplaats vond plaats in de jaren '70 dankzij de klant Sylvania die plots met een zeer grote bestelling kwam. Hierdoor steeg het aantal tewerkgestelde personen tot over de honderd werknemers. In maart 1972 brak er een brand uit in de boekbinderij. Maar de Beschutte Werkplaats bleef groeien en diende wegens plaatsgebrek uit te breiden op het industriepark. Nu is Blankedale een organisatie met meer dan zevenhonderd werknemers in schrijnwerkerij, verpakking, strijkatelier...

De Stichting P. Lauwyck werd in 1985 boven de doopvont gehouden en is, onder het dynamisch impuls van de Heer R. Lauwyck, het overkoepelende orgaan voor meerdere, elkaar aanvullende diensten voor personen met een handicap.

Foto's van de Businessclub.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio