Warme laarzen, jassen, voedsel... voor vluchtelingen

Jos Cauwberghs en Anita Vorstenbosch bij het inladen van een extra bestelwagen. Foto: raymond billen

Hoegaarden - Vrijwilligers zijn vanochtend vertrokken met een volgend transport naar de vluchtelingenkampen in Calais. Met twee grote vrachtwagens en drie bestelwagens.

Aan De Polder werden vanochtend vierduizend paar warme laarzen, jassen, dekens, matrassen, voeding en hygiëneprodukten ingeladen voor de vluchtelingen in Calais en Duinkerken. "Hoegaarden schenkt warmte" zamelde die goederen in dankzij firma's zoals Shoe Discount, Brantano, Torfs, ABInbev, met vervoer door Ninatrans en Kouterhof. Er waren giften van inwoners en een geldelijke steun van gemeente Hoegaarden en van vzw Hexagons.

Medeorganisator Ann Lamon: "Natuurlijk zijn we blij. Ontzettend. Maar de waarheid is, dat het helaas maar een pleister is op een lelijke wonde. De laarzen helpen maar ze stillen geen honger. Ze bieden geen toekomst. Ze geven geen toegang tot onderwijs of medische ondersteuning. We lossen het probleem fundamenteel niet op."

De vrijwilligers, die zich aansluiten bij de hulporganisatie Solidarity for All, willen geen politieke uitspraken doen. Ze stellen wel vast dat de toestand onhoudbaar is, met kinderen in een zomertentje en met de winter voor de deur. Trouwens, lang niet alle vluchtelingen in "the jungle" nabij Calais zoeken een weg naar Engeland. Een groot deel vroeg asiel in Frankrijk maar kampt met een wachttijd van een jaar.

Een groep vluchtelingen postten op youTube een filmpje waarin ze hun medeleven uitspraken met de slachtoffers van aanslagen in Parijs. Opvallend: een deel ervan droeg jasjes en laarzen uit Hoegaarden.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio