Bietentelers lokken roofvogels om muizen te vangen

Bietentelers lokken roofvogels om muizen te vangen

Foto: irbab-kbivb

Tienen - Het Instituut ter Verbetering van de Biet adviseert bietentelers om zitstokken voor roofvogels te plaatsen, gezien de zachte winter.

KIVB, het wetenschappelijk instituut uit Tienen, promoot de natuurlijke controle vanhet aantal bosmuizen door de inzet van roofvogels. Landbouwers kunnen daarvoor zitstokken plaatsen in open akkers om de vogels te lokken. Door het ontbreken van wintervorst tot nu toe, werden de bodembedekkers niet afgebroken. Zij blijven daardoor een ideaal toevluchtsoord voor bosmuizen en die kunnen zich aan zaden en vruchten te goed doen.

Het advies van het instituut: "Doordat er sinds 2014 geen erkende producten meer bestaan voor de bestrijding van bosmuizen in akkerbouwgewassen, kan een controle van de populatie bosmuizen bevorderd worden door het plaatsen van zitstokken voor roofvogels (dag en nacht), vooral nabij risicozones. De zitstokken moeten nu reeds worden geplaatst zodat deze vogels eraan wennen. Zij moeten minstens 2,50 m hoog zijn en aan de rand van het veld worden geplaatst (om ze niet te hoeven verwijderen bij landbouwwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren."
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio