Dertig jaar geleden: de laatste dagen van de suikerfabriek

Dertig jaar geleden: de laatste dagen van de suikerfabriek

De Grand Pont bij het begin van de sloping. Foto: raymond billen

Hoegaarden - De sloping van de suikerfabriek Grand Pont in Altenaken haalde de media in de periode februari-maart 1986.

Begin 1986 werd de ontmanteling ingezet. Een sloopbedrijf verkocht oud metaal, bouwmateriaal,... tot en met "souvenirs" uit de labo's en kantoren. Nadien volgde de verdere sloping en werd de grond verkocht. Met wat omwegen kwam daar onder andere de bottelarij van ABInBev tot stand. Zo kwam er een eind aan 120 jaar suikerindustrie in Hoegaarden.

De eerste fabriek (aan de Dotremontstraat) was opgericht in 1865. In 1876 kwam de Grand Pont, in Altenaken, tot stand. In 1886 zou, na onenigheid tussen de aandeelhouders, een tweede grote fabriek ontstaan, nl. La Ghète aan de Ourystraat. Deze laatste sloot in 1957. Grand Pont nam de activiteit over en exploiteerde ook installaties in Ramillies, Gembloers en Chastre. Het geheel werd overgenomen door de Tiense Suiker.

In 1984 viel de fabriek in Hoegaarden stil. Ze bezette indertijd 37 hectare, op Hoegaarden en Geldenaken, inbegrepen de bezinkingsvijvers. De beide gemeentebesturen bereiden nu de inrichting voor van een bedrijvenzone op die oppervlakte, gelegen achter de bottelarij, met behoud van de vijvers. Die zone dient een inrit te krijgen in Altenaken enerzijds, op de Charleroisteenweg in Lummen anderzijds.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio