Veertig jaar geleden: mannen en vrouwen op de rollen

De winnaars in De warande, met schepen Rik Grootjans. Is dat Eddy Schepers in het midden, Belgisch kampioen liefhebbers in 1976? Foto: raymond billen

Hoegaarden - Veertig jaar geleden stijfden wielerclubs hun kassa met koersen op rollen.

?De publieke aandacht voor de wielerwedsdrijden van dit seizoen doet terugdenken aan hoogdagen van een heel andere aard: bij gebrek aan échte coureurs startten de wielertoeristen zelf een competitie op. Zowel in de zomer als in de winter. Het fotoarchief van veertig jaar geleden herinnert zowel aan de Vijf Uur van Hoegaarden als aan de Driedaagse op Rollen.

In de jaren zeventig lanceerden de wielerclubs het fenomeen "wedstrijd voor wielertoeristen". Je mocht geen échte wielerlicentie hebben om deel te nemen. Goetsenhoven, Hakendover, Outgaarden (Cyril Hendrickx), Hoksem (Pierre Hermans, Louis Quintens) spanden de kroon. Maar in de winter werd er doorgeraced, in zalen in onze regio. Bijgaande foto uit de periode 1970-76 geeft daarvan een voorbeeld uit (de verdwenen) zaal Warande aan de Tiensestraat. Je ziet de toenmalige schepen Rik Grootjans (BSP) de prijzen uitreiken.

Het succes van de Driedaagsen op Rollen in de winter van 1976-77 had een verklaring: in Attenhoven hadden Johan Lefèvre en zijn medewerkers een installatie op poten gezet waarmee ze de ene club na de andere konden verleiden. Het Nieuwsblad somde week na week de koersevenementen in zaal op: Orsmaal, Spouwen, Halle-Booienhoven, Kersbeek-Miskom, Paal, Sint-Margriete-Houtem,... In Momal werd dat gekoppeld aan de reputatie van oud-renner Jean Brankart, in Herderen aan die van Ivo Molenaers en in Attenhoven daagde Roger De Vlaeminck op. 

De koers op rollen verving de oude sportavonden met vedetten uit het wielerpeloton, andere artiesten en rondreizende filmverslagen van het afgelopen zomerseizoen. Met de opkomst van de televisie vielen die gebundelde bioskoopverslagen uit de gratie. Ook bij Het Nieuwsblad verloren er enkele anciens van Sportwereld er hun baan door. Rijden op rollen zette de toeschouwers zelf aan het werk, in De Warande indertijd ook de vrouwen. Tegelijk bloeiden de wielertoeristenclubs op. De fietsliefhebber wilde zelf kampioen worden, in plaats van organisator en toeschouwer. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio