Nieuwkomers in de stad burgeren in via het toneel

Nieuwkomers in de stad burgeren in via het toneel

Voorbereidingen in de OKAN-klas. Foto: okan

Tienen - Op 26 en 27 mei voeren de leerlingen van de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) van de provinciale school PISO Tienen de toneelvoorstelling ‘Los’ op. Deze theatervoorstelling geeft nieuwkomers een kans om in te burgeren via toneel.

"De anderstalige leerlingen uit OKAN komen allemaal uit een ander land en zijn nog maar recentelijk in contact gekomen met het Nederlands. Bij de ene verloopt dit vlotter dan bij de andere. Allemaal worden ze gedurende een schooljaar in het provinciaal onderwijs ondergedompeld in de Nederlandse taal en expressie en de resultaten tonen ze via een theatervoorstelling", zegt Marc Florquin (SP.A), gedeputeerde voor Onderwijs.

"Het is een enorme prestatie dat deze leerlingen na een jaar Nederlandse les op een podium durven. Zowel de voorstelling als het avontuur dat er steeds aan vooraf gaat, is voor hen altijd een heuse ervaring. Het toppunt van integratie", zegt Paulette Wouters, directeur van PISO Tienen.

In het theaterstuk Los gaat het over de golf van verwarrende gevoelens die ze meemaken tijdens de overgang van hun ‘oude’ naar hun ‘nieuwe’ leven. Als je loslaat, ben je dan weg? Word je iemand anders? En wat laat je eigenlijk los? Toch nooit helemaal alles? Droom, realiteit, vasthouden, loslaten. Nooit alles. Of toch?

De theatervoorstelling ‘Los’ vindt plaats op donderdag 26 en vrijdag 27 mei, telkens om 20 uur in CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 in Tienen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio