Aantal investeringen schuiven jaar naar achter

Aantal investeringen schuiven jaar naar achter

In Meldert, voor de heraanleg van de fietspaden. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Een aantal van de investeringen, die nu aan de gang zijn, waren eigenlijk bedoeld voor 2015.

Gemeenteraadslid Herwig Princen (Open VLD) sneed het aan bij de behandeling van de gemeenterekening voor het jaar 2015: "Er zit vertraging op de werken: ingrepen aan de school, de fietspaden, het wachtbekken in Hoksem, de nieuwe vrachtwagen, de opmaak van ruimtelijke plannen, aanpassingen in 't Paenhuys, de pastorie, zijn verschoven naar 2016. Van de 4,5 miljoen aan investeringen in 2015 is maar 1,3 miljoen gerealiseerd."

Het CD&V-schepencollege stelt dat de uitvoering afhangt van vergunningen. Het voorziene budget schuift mee op naar 2016. Er zijn nu wel dossiers in uitvoering, zoals de fietspaden Meldert-Oorbeek. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers wijst erop dat Aquafin, voor de waterzuivering, niet klaar is voor uitvoering van de gezamenlijke plannen.

Herwig Princen stoort zich aan de zware leninglast: bijna veertien miljoen. Schepen van Financiën Fred Francart (CD&V) stelt daar tegenover dat de gemeente drie miljoen liquide middelen heeft én negen miljioen aan beleggingen. "Dus is er maar anderhalf miljoen schuld." Hij zegt: "We betalen maar 121.000 euro rente op de totale schuld. Dat is minder dan één procent. Ik wil een gemeente zien die dat haalt."  De burgemeester voegt eraan toe: "Het is het moment om met leningen te werken."

Liselore Fuchs (N-VA) puurde uit de boekhouding van het afgelopen jaar nog dat lokalen in 't Paenhuys maar voor 31 procent bezet werden. Dat daalde nog ietsje doordat er één harmonie wegviel. Schepen van Cultuur Marleen Lefevre (CD&V) stelt dat die 31% slaat op gefactureerde reservaties. Daarnaast zijn er vaste gebruikers: muziekschool, jeugdhuis, wijngilde,... "Het geheel is sterk bezet. Het schepencollege vraagt cijfers van het reële gebruik."

De rekening voor 2015 werd goedgekeurd door CD&V, Open VLD en S.PA, bij onthouding van N-VA.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio