Centrum Agrarische Studie: "Geen suikerfabriek zonder spoorwegen"

Centrum Agrarische Studie: "Geen suikerfabriek zonder spoorwegen"

Het station in Hoegaarden (nu het containerpark), omstreeks 1970. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - In opdracht van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland onderzocht CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis) de relatie tussen de suikerfabrieken en het spoor. Die voorstudie kadert in het ruimer project "Tiense suiker en de IJzerenweg" van het Regionaal Landschap, waarin ook de fabrieken van Hoegaarden aan bod komen.

Enkele passages uit de studie van Greet Draeye (CAG): " Tienen werd al in 1837 ontsloten via het spoor. De Belgische overheid wilde na de onafhankelijkheid zo snel mogelijk een verbinding tussen de haven van Antwerpen en Duitsland tot stand brengen. Tienen lag op het traject van Brussel naar Luik, lijn 36. In 1869 volgde een verbinding met Namen in lijn 142, in 1878 met Diest via lijn 22. Bij de aanleg van die laatste lijn werd rekening gehouden met de ligging van de sedert 1837 snel groeiende Tiense suikerfabriek."

 In 1845 werd een nieuwe concessie-aanvraag ingediend, ditmaal voor een ‘grande jonction’. Een kruis van spoorwegen moest Tienen en Landen verbinden met Namen, Charleroi en Hoei. De definitieve concessie voor het tracé Tienen-Namen volgde in 1863. Het baanvak Tienen-Hoegaarden-Ramillies werd geopend in 1867, de aansluiting Ramillies-Namen volgde in begin mei 1869. De verbinding met de spoorlijn 36 in Tienen gebeurde ook in 1869. De lijn was enkelsporig en werd nooit geëlektrificeerd. 

Spoorlijn 142 bestaat niet meer en is nu een fietsroute. Reizigersverkeer werd opgeheven op het gedeelte Ramillies-Tienen in november 1960, het gedeelte Namen-Ramillies volgde in december 1962. De lijn bleef nog een aantal jaren in dienst voor goederenverkeer, vooral op de secties Namen-Eghezée en Geldenaken-Tienen. Dat laatste tracé verbond de suikerfabriek van Tienen met die van Hoegaarden, met de goederenkoer van Geldenaken en de bietenrasperij in Longchamps. Tussen 1957 en 1980 werden de fabrieken van Roost, Landen, Hoegaarden, Orp-le-Grand en Liers deel van de Tiense groep.

Het volledige rapport "Tiense suiker en de IJzerenweg. Inhoudelijk vooronderzoek."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio