Brand van de Paterskerk wordt herdacht

Foto's van 22 september 976. Foto: raymond billen

Tienen - "Music and Moments" in de Paterskerk, aan de Bostsestraat, loopt vandaag nog tot 20 uur.

Met het muzikaal/poëtisch evenement herdenkt de stad de brand die de kerk vernielde in 1976. Sedertdien is het gebouw als ruïne in stand gehouden. Die werd in 1997 gerestaureerd en ingericht als fotogeniek wandelpark. De paters hebben het klooster ontruimd. Het begijnhof had al langer een andere bestemming.

Op 22 september 1976 brak brand uit tijdens werkzaamheden aan het dak. Allicht sprongen gensters bij het leggen van roofing over. Omstreeks 16uur werd alarm geslagen. Pater Van Wassenhove merkte het vuur op. De Tiense brandweer riep er de bedrijfsbrandweer van de suikerfabriek en de collega's van Leuven bij. "Enkel geblakerde muren en een zijkapel bleven, omsrreeks 19uur, toen de brandweer de situatie meester was, overeind", zo lees je in Het Nieuwsblad van de dag daarop. 

Citaat: "Alle blusinspanningen werden gericht op de aanpalende kloostergebouwen. Daar stonden kunstschatten, uit zowat alle kerken van de streek, tijdelijk opgesteld om te worden tentoongesteld vanaf 1 oktober in de nu afgebrande kerk. Vlakbij de kerk was in een kloostervertrek ook een rijke bibliotheek ondergebracht. De brandweer kon het klooster vrijwaren en ook de nabijgelegen woningen in de Berg van Leningstraat bleven gespaard."

"Een kostbaar kruis en enkele kazuifels werden door hulpvaardige buren uit dekerk gehaald. Alle andere kerkschatten werden vernield. Prachtige biechtstoelen, de waardevolle communiebank, de preekstoel, ander meubilair en ook de glasramen gingen in de vlammen op. Bij het blussen kon men het vuur weghouden van twee ondergrondse stookolietanks. De oudste pater-dominikaan, pater Felix, werd zo aangegrepen dat hij in shock naar bed moest worden gebracht. Er vielen verder geen persoonlijke slachtoffers."

Meteen besloten, dezelfde week nog, de drie partijen uit de gemeenteraad van Tienen een commissie op te richten voor de heropbouw van de kerk. Er werd meteen gedacht aan een grote feestavond. Burgemeester Rik Boel (BSP) verwachtte dat de restauratie erg moeilijk zou worden Op voorstel van gemeenteraadslid Gilis (PVV) stonden de gemeenteraadsleden hun zitpenning af. De idee van de burgemeester om de verkiezingspropaganda op te schorten en het uitgespaarde geld in een fonds te storten bleek niet haalbaar. De bestellingen voor de stembusslag in oktober waren al geplaatst. De grote kunsttentoonstelling ging uiteindelijk door in de Sint-Germanuskerk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio