Feestelijke heropening van watermolen in Hoksem

Feestelijke heropening van watermolen in Hoksem

De watermolen in het centrum van Hoksem. Foto: google street view

Hoegaarden - Na 35 jaar maalt de watermolen van Hoksem opnieuw. De feestelijke opening met folkmuziek van Fjost en Galathea en lekkers uit de oven, vindt plaats op zondag 4 september tussen 10u en 17u.

De molen  op de Mene in Hoksem bleeft tot 1981 in bedrijf. Toen stierf de laatste molenaar Albert Gellens. De meeste machines en ook een steenkoppel werden verkocht of weggegeven. De molen geraakte in verval. In 1998 kochten Bart De Taeye en Elke De Rijck de gebouwen tegenover de kerk. Als werktuigbouwkundig ingenieurs van de KU Leuven waren zij al vier jaar op zoek naar een eigen watermolen. Hun plannen met de waterraderen in het park van Arenberg in Heverlee gingen niet door. Bart volgde de opleiding tot artisanaal molenaar en deed ervaring op in de molen in Gelrode, de Fonteintjesmolen in Meerbeke en de Koningsmolen in Eliksem.

De restauratie van de molen van Hoksem verliep in verschillende fasen. Het dak werd vervangen. De houten vloeren en de ramen werden vervangen. De muren werden aan binnen- en buitenkant opnieuw opgevoegd. Nadien werd de stuw vernieuwd en diende de beek stroomopwaarts van de stuw over een afstand van twinting meter te worden gekanaliseerd. De vastgeroeste turbine werd hersteld. De twee steenkoppels en de gietijzeren tandwielen, de meelkisten, karen en alle grote en kleine houten onderdelen werden gemaakt.

Door het water in de Mene op te stuwen ontstaat een verval van drie meter. Door een opening in de muur net achter de stuw stroomt het water in de turbineput. Het water kan enkel weg door een buis van ongeveer vijftig centimeter. Bovenop deze buis staat de turbine die door de kracht van het water begint te draaien. De rotor drijft een vertikale as aan die dan weer de machines in werking zet. In de toekomst zullen nog een graankuiser, een haverpletter en een buil ingezet worden. De zakken graan worden nu nog met mankracht naar boven gebracht. Als ook de luiwerken gerestaureerd zijn, kunnen de zakken naar boven gehesen worden.

De eerste vermelding van een watermolen in Hoksem dateert van 1340. 

Het bezoek op zondag 4 september is gratis. 
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio