De titel "Publipers" verdwijnt na zeventig jaar

De titel "Publipers" verdwijnt na zeventig jaar

André Smets, omstreeks 1976, voor Publipers in de toenmalige foyer van de stadsschouwburg. Foto: Raymond Billen

Tienen - Het weekblad De Streekkrant verandert van naam. Daarbij verdwijnt in de Tiense editie de ondertitel "Publipers" van de voorpagina. Het einde van een zeventig jaar oud begrip in handelsmiddens en uitgeverij.

De Streekkrant heet vanaf nu De Week. De oude naam blijft in het klein vermeld. In de plaats van een editie Tienen verschijnt vanaf deze week een editie Sint-Truiden-Tienen. Meteen verdwijnt ook de naam Publipers Tienen uit de hoofding op de voorpagina. Het autonome lokale autonome blad Publipers werd eind 2000 overgenomen door Roularta, uitgever van de Streekkranten in verschillende provincies. De Tiense naam bleef echter behouden. 

Publipers was een sterk merk in de streek. Het huis-aan-huis-blad was, pro forma, lange tijd een "dagblad". Het was decennia lang de bron voor alle reclame en informatie over handel, bioscoop, wachtdiensten, verkopingen,... in de streek. In tegenstelling tot de opeenvolgende concurrenten bestreek het ook een groot Tiens hinterland, inclusief Geetbets, Walshoutem, enz., tot tegen de provinciegrens met Limburg. Het kwam ook aan huis bij de Vlamingen in Neer- en Opheylissem, Zittert-Lummen.

Het gratis weekblad werd gesticht in 1946 door René Smets. Eind juni 1976 werd door René Smets en Paul Kempeneers Aren lezen aan de Gete uitgebracht, naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Publipers. Dochter Germaine en zoon André Smets zetten de uitgave nadien verder. Al die jaren nam de redactie stelling in ten gunste van haar achterban. Dat leidde tot soms felle commentaren op het beleid (parkeren, weginrichting, kasseitaks,...) en verzet tegen al wat de lokale handel in Tienen kon schaden (de komst van GB, de distributie buiten het stadshart...).

De sympathie voor het blad, ook al verdween de autonome uitgeverij, kwam nog onlangs tot uiting in de commentaren op "Ge zijt van Tienen als...", na een ongeval van André Smets. "Tiens Monument! Cultureel Erfgoed!", zo luidde het uit de mond van een van de oud-collega's.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio