Tentjes van festivalcampings komen van pas in Calais

Na Rock Werchter. Foto: Mich Ghysbrecht (Rotselaar)

Hoegaarden - Hulpverleners, zoals de Straffe Madammen in Hoegaarden, recupereren tentjes op festivalweides voor gebruik door de asielzoekers rondom Calais.

Na de vierdaagse in Werchter gingen vrijwilligers het "slagveld" van tenten, slaapzakken, kledij,... mee opruimen. Dat materiaal kon een tweehonderd kilometer verderop vluchtelingen uit de nood helpen. De vrijwilligers schuimden drie campings af met verschillende ploegen. Mogelijk doen ze dat nogmaals over na Pukkelpop in augustus. Daarbij dienen ze steeds alles zelf in te zamelen. Vragen dat festivalgangers hun tentjes eerst zelf zouden opvouwen lukt niet. Dan nemen ze ze inderdaad wel zelf weer mee...

Ann Lamon (Warm Hoegaarden) vreest dat we weer voor een nieuwe jungle in Calais staan: "Mensen komen dagelijks toe. Vanuit Syrië via Turkije, Koerdistan, Soedan en verschillende hoeken van Frankrijk. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers vanuit Duitsland en België vinden stilaan ook hun weg naar het transitkamp met de poort naar El Dorado UK. Of ze worden er gewoon gedropt door mensensmokkelaars. “Het probleem” is dus niet opgelost. Mensen lossen namelijk niet zo makkelijk op. Samen met de groei van deze nieuwe jungle stijgt ook de wanhoops-barometer. Vrijwilligers kunnen de snelheid waarmee het kamp zich vormt niet altijd dragen."

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio