Steeds meer partijen in de Tiense politiek

Steeds meer partijen in de Tiense politiek

De zetelverdeling in 2014. Waarnemers voorspellen dat op Groen en Vlaams Belang na, straks alle fracties zullen zijn opgeplitst. Foto: vlaanderenkiest.be

Tienen - Sedert de fusies van gemeenten groeide het aantal partijen in de Tiense gemeenteraad van drie naar acht. Deels zijn dat afdelingen van nieuwe nationale bewegingen, deels ook lokale afsplitsingen die evolueerden met de tijd.

De partijstructuren lagen redelijk vast in Tienen: drie blokken met klassieke signatuur socialist, liberaal, christen-democraat. Na de fusies der gemeenten en de verkiezingen van 1976 komt er beweging in. Enkele madatarissen van neutraal signatuur (Gemeentebelangen) bekennen kleur. De Kumtichse burgemeester Louis Pans komt op bij de PVV en wordt volksvertegenwoordiger. Anderzijds pakt André Moreau uit met een liberale scheurlijst, samen met o.a. PVV-schepen Leon Bourmanne uit Hakendover. Beiden zouden nadien schepen worden in Tienen. In 1982 en 1988 behaalden ze twee zetels met de lijst VSD. Eerder had Moreau zijn partij al LSD (sic) genoemd, liberale sociaal-demokraten. In 1992 trad Moreau opnieuw toe tot de liberale partij VLD en werd hij volksvertegenwoordiger en nadien nog OCMW-voorzitter.

In 1989 ontstaat de coalitie SP/VU/VSD met André Boesmans (SP) als burgemeester. Vital Valkeniers en Eddy Poffé zetelen namens de Volksunie in het schepencollege. Wegens de crisis in de nationale VU stappen ze in 1992 over naar VLD, partij die dan in Tienen in de oppositie zit. De meerderheidspartijen nemen de twee schepenen hun bevoegdheden af en wijzen die toe aan andere "gemandateerden" (ook van VU). In 2000 zou Poffé nog burgemeester worden voor de VLD en momenteel is hij opnieuw schepen. 

In 2006 was Stef Goris in Tienen kandidaat voor Open VLD. Voordien was hij burgemeester in Linter en in 1995 werd hij senator. In 2007 stapt hij over naar Lijst Dedecker (LDD). In de Tiense gemeenteraad breken vier raadsleden met de VLD. Goris zetelt voortaan samen me André Hoebrechts, Arthur Dumont en Philippe Smets voor LDD. 

In 2012: Arthur Dumont was dus raadslid voor VLD/LDD. Toen LDD verdween ging hij, zes jaar later, met SP.A naar de verkiezingen. Hij werd OCMW-raadslid. Hoebrechts en Smets (gewezen raadsleden van VLD, nadien LDD) kwamen in 2012 op met een liberale scheurlijst Libertas (zonder verkozenen). Mark Moorhem (niet verkozen bij Vlaams Belang in 2006) komt in 2012 op met een eigen lijst VLOTT (zonder verkozenen).

Na de verkiezingen 2012: N-VA behaalt zes zetels en treedt toe tot de coalitie. Meteen distancieert Annemie Minten zich van de partij en zetelt als onafhankelijke en nadien namens de nieuwe beweging Tienen Plus. Even later zal opvolgend N-VA-raadslid Danny Puyneers haar daarin volgen. Bij SP.A breekt oud-schepen Marc Soens met zijn partij en zetelt (tot bij zijn ontslag) als onafhankelijke. 

Binnen de SP.A-CD&V-meerderheid is het hommeles. De onbestuurbaarheid leidt in 2015 tot een nieuw schepencollege met CD&V, Open VLD, N-VA en Groen. Alle andere maneuvers in de tussentijd hadden tot gevolg dat oud-SP.A-schepen Patrick Patrick Grootjans als onafhankelijk raadslid verder gaat en dat oud-SP.A-schepen Marie-Claire Loosen overstapt naar Tienen Plus. Binnen het nieuwe schepencollege zijn sommige mandaten verdeeld per anderhalf jaar.

Van drie partijen voor de fusies van de gemeenten is de Tiense raad geëvolueerd naar een gezelschap met acht partijen (met uitwisselbare bezetting). Dezer dagen kondigen mandatarissen nog meer "beweging" aan. Bovenstaande opsomming heeft trouwens niet de pretentie van de volledigheid. 

Het vervolg.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio