Vijftig jaar chiro in Hoegaarden

De stoet van oktober 1977. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - De chirobeweging in zijn huidige vorm bestaat vijftig jaar in Hoegaarden. In 1977 ging er een stoet uit voor de tiende verjaardag.

Veertig jaar geleden, vierde Chiro Breydel zijn tiende jaar. Dat slaat op de jongensbeweging, nog los van de meisjeschiro Alpaidis. Onze krant van 12 oktober 1977 meldt: "Breydel heeft met een stoet zijn tienjarig bestaan gevierd. De jongens beklommen hun wagens terwijl de meisjesgroep te voet de rangen sloot. Op de wagens hadden ook de kookmoeders en peetvaders plaatsgenomen. De Vrije Muziekliefhebbers, op kop, bliezen uit op het Gemeenteplein."

Er had al eerder een chirowerkoing bestaan. Maar... "In 1967 bestond er geen chiro meer in Hoegaarden. Uit jeugdclub Krater 16 doken nieuwe geïnteresseerden op. Er ontstond een jeugdgroep met meteen vijftig leden, rond leiders zoals Hubert Nens, Georges Hardiquest, Luk Briesen, Fons Alen, Luk Fourie, Jean Stockmans, Mark Finoulst en proost Laurent Aerts. Even lang zijn de echtparen Ruell en Versin van de partij voor de kampen in de Kempen en Limburg, met als uitschieter Aosta."

Op de wagens in de stoet werden taferelen uit het tienjarig bestaan uitgebeeld, onder andere de bouw van nieuwe lokalen in de weide achter het parochiecentrum. Vandaag zijn die lokalen afgekeurd en is een nieuw bouwplan in uitvoering, een hoog in hetzelfde PC. Vergelijkbaar let met nu, hield de chiro in 1977 ook nog een pensenfeest, kampvuur, openluchtmis, voetbal ouders-jeugd, restaurantdag en Vlaamse Kermis. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio