Gemeentebesturen ontevreden over openbaar vervoer

Gemeentebesturen ontevreden over openbaar vervoer

Foto: vrs

Glabbeek - Ook schepen Johnny Reweghs (SP.A) heeft kritiek op de busdiensten op het Hagelande platteland.

Uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bij de gemeentebesturen blijkt dat er meer dan ooit diepe onvrede heerst over het gebrek aan inspraak over het openbaar vervoer. 85 procent van de bevraagde burgemeesters en OCMW-voorzitters zegt onvoldoende greep te hebben op het aanbod van het openbaar vervoer.

Schepen van openbaar vervoer Johnny Reweghs (SP.A): “Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijft jaar na jaar fors besparen op De Lijn, waardoor we vandaag in Glabbeek meer dan ooit een ronduit slecht aanbod hebben van de reguliere lijnbussen. Maar ook in de hele regio Leuven worden de gevolgen van besparingsbeleid duidelijk. Sinds begin dit jaar zijn er maar liefst 46  lijnregelingen gewijzid en worden er regelmatig haltes geschrapt. Vooral kleine landelijke gemeenten in onze regio, zoals Glabbeek, moeten vandaag inboeten in basismobiliteit, waarbij vooral senioren en schoolgaande jeugd de dupe zijn."

Reweghs heeft vragen bij de idee van een tram door het Hageland: "Het huidig Vlaams beleid heeft nog amper geld om met bussen de gemeenten met de centrumsteden te verbinden, maar de minister blijft wel ballonnetjes oplaten voor peperdure prestigeprojecten zoals een tramlijn tussen Leuven en Diest die niemand vraagt, op twee burgemeesters na. We hebben vandaag enkel nood aan buslijnen die gewoon alle gemeenten rondom een centrumstad met een treinstation verbinden. Alleen zo kunnen we het fileprobleem aanpakken of binnen enkele jaren staan we gewoon elk moment van de dag in de file.”

 

 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio