556.000 euro voor opwaardering van Romeinse grafheuvels

556.000 euro voor opwaardering van Romeinse grafheuvels

Foto: www.onroerenderfgoed.be/

Tienen - Elf jaar na de Monumentenstrijd, die een restauratiepremie opleverde, worde, de omgevingswerken van de drie tumuli in Grimde aangevat.

De tumuli van Grimde zijn het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van de vicus van Tienen. Ze werden in de 2de eeuw na Christus aangelegd langs de Romeinse hoofdweg Keulen-Boulogne en zijn de best bewaarde getuigen van het Romeinse verleden van de stad. 

“De voorbereiding van de herinrichting nam heel wat tijd in beslag.”, vertelt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Zo werden de aanpalende terreinen van KVK Tienen verworven en werd er een landschapsbeheersplan opgemaakt. Nu kan de stad gedurende 27 jaar aanspraak maken op subsidies voor het onderhoud van het terrein. Tijdens een eerste fase werden de bomen op de tumuli verwijderd om de stabiliteit van de heuvels te verbeteren. Het bedrag van 36.000 euro dat de stad in de wacht sleepte met de Monumentenstrijd, werd hieraan besteed. Het tankstation langs de Sint-Truidensesteenweg is afgebroken en het perceel werd onder archeologische begeleiding gesaneerd. Hierdoor zijn de tumuli beter zichtbaar vanop de steenweg." 

Vorige week gingen de eigenlijke omgevingswerken van start. “De bedoeling is te komen tot een rustgevend, open park met wandelpaden en uitkijkterrassen”, vertelt schepen van openbare werken Eddy Poffe´ (Open VLD). “De parking langs de Tricotstraat wordt heraangelegd, in de laatste fase. De hoofdtoegang komt langs de Sint-Truidensesteenweg. Hier worden een infobord, een evocatie van de Romeinse heirbaan, picknicktafels en een fietsenstalling voorzien.”

De stad trekt 556.000 euro uit voor dit project.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio