Veertig jaar geleden: spoorlijn naar Eghezée wordt opgebroken

Veertig jaar geleden: spoorlijn naar Eghezée wordt opgebroken

Het station in Hoegaarden, net voor het wegnemen van de sporen. In de plaats staan daar nu woningen en een bakkenpark. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - In oktober 1977 meldt onze krant dat de rails en spoorbiels van de lijn naar Ramillie/Eghezée worden weggebroken. Op het traject ontstond later de fietsroute Ravel.

Het Nieuwsblad op 27 oktober 1977: "De niet meer gebruikte spoorweg Tienen-Eghezée wordt momenteel opgebroken. Houten dwarsliggers zijn te koop. In de buurt van Geldenaken is het werk uitgevoerd. Tussen Sint-Jans-Geest en Hoegaarden nog niet. Tussen Hoegaarden en Tienen verdween de spoorlijn al eerder omwille van de aanleg van de E40 De lijn liepo indertijd door tot Namen."

De lijn ging, voor het noprdelijke deel, open op 6 juni 1867. Het reizigersverkeer op het vak Ramillies-Tienen werd op 20 november 1960 stopgezet. Goederentreinen, vooral suikerbieten, blevennog enkele jaren rijden. In maart 1977 drong de Gewestelijke Economische Raad voor Brabant, met al de sociale partners, nog aan op de heropening van de lijn. Daarmee wilde men enkele Waals-Brabantse industrieparken beter bedienen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio